Menu Zoek

Handige maar onbekende sneltoetsen op internet (Windows)

alt_sneltoets

Krijgt u geen genoeg van sneltoetsen? Er zijn nog talloze onbekende combinatietoetsen, die bijvoorbeeld handig zijn tijdens het internetten.

Veelgebruikte sneltoetsen zoals Ctrl+C (kopiëren) en Ctrl+V (plakken) kent bijna iedereen wel. Maar er zijn ook handige sneltoetsen waar velen niet bekend mee zijn. Probeer ze gerust eens uit. Weet u niet hoe? Lees dan eerst het artikel 'Sneltoetsen gebruiken'.

Voorbeelden van handige maar vaak onbekende sneltoetsen op internet:

 • Alt+D
  Selecteer hiermee op internet de adresbalk. U kunt dan gelijk een webadres typen. Dit is handig wanneer u snel naar een andere website wilt surfen.
 • Alt+Enter
  Typ in de adresbalk een webadres en open met deze sneltoets een website op een nieuw tabblad. U behoudt dan de pagina die u op dat moment bekijkt.
 • Alt+pijl naar links
  Ga terug naar de vorige geopende internetpagina.
 • Alt+pijl naar rechts
  Per ongeluk naar de vorige pagina gegaan? Maak dat met deze sneltoets ongedaan en u gaat weer naar de volgende pagina.
 • Page Up of PgUP
  Scrol omhoog door de pagina.
 • Page Down of PgDn
  Scrol omlaag door de pagina.
 • Ctrl+F
  Open op internet de zoekbalk en zoek op de pagina naar een bepaald woord.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.