Menu Zoek

Herken een veilige website

21014_veilige website_100px(1)

Internetbankieren, e-mailen, facebooken… overal waar u inlogt wilt u dat uw vertrouwelijke gegevens niet onderschept kunnen worden. Let op of u inlogt op een website met een veilige verbinding.

Tegenwoordig zijn bijna alle websites beveiligd. Deze sites hebben de volgende kenmerken:

 • De URL begint met 'https://'. De s staat voor 'secure', het Engelse woord voor veilig.
 • In de adresbalk staat een slotje.

Https geeft de volgende garanties:

 • Versleuteling
  De verbinding tussen gebruiker en site is beveiligd door versleuteling. Daardoor kan de informatie die wordt uitgewisseld niet door derden worden gelezen.
 • Echtheid
  Ook wel authenticiteit genoemd. De gebruiker kan er zeker van zijn dat de website in kwestie echt is en geen kopie van criminelen of oplichters.
 • Integriteit
  De uitgewisselde gegevens kunnen niet onderweg zijn gewijzigd door derden.

Let wel goed op: deze beveiliging (https) zegt niets over de inhoud van websites. Ook criminelen kunnen websites bouwen die werken met deze beveiliging. U loopt dan evengoed risico te worden opgelicht. De beveiliging met https zegt alleen iets over de verbinding met de website.

In de verschillende internetbrowsers op de pc, tablet en smartphone zien de kenmerken er net even anders uit.

Edge staat standaard op een Windows 10-computer. In de adresbalk staat een korte versie van de URL of van wie de webpagina is. Daarvoor ziet u een groen slotje en ziet u van wie de website is: Slotje Edge . Hierachter staat het complete adres met aan het begin 'https://'.

Het deel 'https:' in de URL is groen https . Aan het begin van de adresbalk staat een slotje Slotje. Klik op het slotje voor meer informatie over de ingestelde rechten van de website en wijze van beveiliging. Dit is vrij technisch, maar u ziet bijvoorbeeld of pop-ups automatisch getoond mogen worden. Standaard zijn pop-ups geblokkeerd.

Safari staat standaard op de iPad en iPhone. In de adresbalk staat een korte versie van de URL of van wie de webpagina is. Daarvoor ziet u een slotje Slotje Safari . Tikt u op de adresbalk, dan verschijnt het complete adres met aan het begin 'https://'.

In Safari op de Mac kunt u ook klikken op het slotje en vervolgens op Toon certificaat. U ziet hier een vinkje met daarbij de melding 'Dit certificaat is geldig'.

Wanneer u in Firefox op het slotje Slotje vooraan in de adresbalk klikt, krijgt u de melding 'De verbinding met deze website is beveiligd' of 'Beveiligde verbinding'. Soms is het slotje groen en ziet u van wie de website is: Slotje .

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.