Menu Zoek

Het vergrootglas in Windows 10

tip(1)

Windows 10 heeft een vergrootglas waarmee het gehele scherm wordt uitvergroot. Handig als u wat moeite hebt om onderdelen te lezen.

Het vergrootglas zit verstopt in het besturingssysteem. Dat is onhandig als u het vaker wilt gebruiken. Dus de eerste actie is het vastmaken van het vergrootglas aan de Taakbalk:

  • Klik op Starten.
  • Scrol naar beneden en klik op Toegankelijkheid.
  • Klik met de rechtermuisknop op Vergrootglas.
  • Klik op Meer > Aan Taakbalk vastmaken.

U hebt nu een pictogram van het vergrootglas op de Taakbalk (een computerscherm met vergrootglas) zodat u het altijd direct kunt starten. Klik erop en het vergrootglas is meteen actief. Standaard wordt het scherm tweemaal vergroot weergegeven (200%). Met het plusje kunt u verder uitvergroten. Het minnetje verkleint, tot een minimum van ware grootte (100%). Sluit het vergrootglas door op het kruisje te klikken .

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.