Menu Zoek

Hoe herken ik een neptelefoontje?

tip(1)

Wees op uw hoede als een vriendelijke dame van Microsoft of een medewerker van de bank belt. Grote kans dat het een neptelefoontje is.

Je aan de telefoon voordoen als iemand anders. Dat is een beproefde manier van criminelen om geld of persoonlijke gegevens los te peuteren. Wees voorbereid en lees hieronder wat je kunt doen en wat je zeker niet moet doen.

Een bankmedewerker belt en vertelt dat de instellingen voor internetbankieren niet goed staan. Of dat de bankrekening is geblokkeerd. De medewerker kan het direct oplossen als u het rekeningnummer en de inloggegevens geeft. Of soms vragen ze om internetbankieren te starten om samen stappen te doorlopen.

Ga hier nooit in mee. Persoonlijke gegevens of inlogcodes zijn strikt privé. Officiële medewerkers zullen daar nooit om vragen. Krijgt u zo’n oplichter aan de telefoon? Kap het gesprek dan af. Laat u niet ompraten en verbreek gewoon de verbinding.

Een medewerker van Microsoft of Apple belt en zegt dat er iets mis is met de computer. Geen paniek, want de medewerker is er om dit op te lossen. Installeer een simpel programma en de medewerker neemt kort de computer over om de problemen te herstellen.

Doe dit niet. Deze manier om computerproblemen op te lossen bestaat. Ook SeniorWeb biedt zo’n optie aan. Maar dat gebeurt nadat u om hulp hebt gevraagd. Het is natuurlijk bijzonder raar wanneer bedrijven uit eigen beweging contact opnemen omdat er zogenaamd een computerprobleem is.

Samengevat: onverwachte telefoontjes van Microsoft, Apple of een ander groot bedrijf zijn altijd verdacht. Ga er nooit op in.

Een andere bekende oplichtingstruc gaat ook via de mobiele telefoon. Op het scherm staat een melding van een gemiste oproep van een vreemd of buitenlands telefoonnummer. Wie naar het nummer belt is de pineut. De kosten voor het bellen zijn erg hoog en komen voor rekening van de beller. Van u dus. Daarom: gebeld door een onbekend raar of buitenlands nummer? Bel niet terug!

Soms belt er echt een medewerker van de bank of een bedrijf om te helpen bij een probleem. Hoe controleert u of dat echt zo is? Op de eerste plaats zal zo’n medewerker nooit persoonlijke gegevens vragen. Gebeurt dit wel, hang dan gewoon op.

Twijfelt u nog steeds? Vraag naar de naam van de medewerker en van de afdeling waar diegene werkt. Vraag ook om het algemene telefoonnummer van het bedrijf. Zeg dat u het nummer wilt controleren en beëindig het gesprek. Controleer het nummer op internet. Is het echt van de organisatie die contact opnam? Bel dan dat nummer. Vraag naar de medewerker die u aan de lijn had.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.