Menu Zoek

Hoe schrijf ik dat woord?

woorden opzoeken via het groene boekje op internet(1)

Wie twijfelt over de juiste spelling van een woord, zoekt het snel op in het online Groene Boekje.

Het Groene Boekje heet officieel Woordenlijst Nederlandse Taal. Het is een dik boek met een groene kaft met daarin de spellingregels en alle bestaande Nederlandse woorden. Althans, hele nieuwe woorden komen er pas na een tijd in, maar alle gangbare woorden zijn erin terug te vinden.

Opzoeken via internet gaat vaak sneller dan bladeren in een woordenboek. Daarom is de site Woordenlijst.org zo handig om de juiste spelling terug te vinden.

  • Surf naar woordenlijst.org.
  • Centraal op de site staat een zoekbalk. Typ het woord waarvan u de spelling wilt weten. Al bij enkele letters verschijnen er suggesties.
  • Klik op het gezochte woord zodra dit in beeld verschijnt.

De betekenis van het woord wordt niet gegeven. Wel vindt u de spelling en de eventuele vervoegingen van het woord terug. Staat het woord niet op de site? Dan wordt het mogelijk anders gespeld, is het nog niet officieel erkend of is het een woord dat iemand zelf heeft bedacht.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.