Menu Zoek

Hoe werkt Track en Trace?

12118_track-trace_thumb

Hoe laat komt de postbezorger met het bestelde pakketje? Houd het in de gaten met het volgsysteem 'Track en Trace'.

Als iemand een pakket stuurt, dan staat op het verzendbewijs een code. Dat is de zogenaamde Track & Trace-code, ook wel het zendingsnummer genoemd. Met deze code kunnen de verzender en ontvanger het pakket via internet volgen. Ze zien bijvoorbeeld wanneer het pakket wordt verzonden, waar het is (afgiftepunt of bij de bezorgdienst), of de bezorger al onderweg is en wat de verwachte bezorgtijd is. Wie iets via internet bestelt, krijgt meestal van de winkel of postbezorger een mail met een Track & Trace-code.

Criminelen sturen veel phishingmails over pakketjes. Klik sowieso nergens op in de mail als u geen pakketje verwacht. Wel iets besteld? Dan is het niet gek dat u een mail met een Track & Trace-code of link naar het volgsysteem ontvangt. Liever het zekere voor het onzekere nemen? Open dan zelf de site of app van de bezorgdienst en vul daar de Track & Trace-code in. Zo maken criminelen geen kans.

Zoek zo online op waar het pakketje is:

 • Ga naar de site van Post.nl
 • Typ onder 'Volg je pakket' de barcode in het veld 'Barcode of niet-thuiscode'. Gebruik geen spaties.
 • Typ in het veld onder 'Postcode' de postcode van de ontvanger. Gebruik geen spaties.
 • Klik op Zoeken.

Informatie over de locatie/status van de zending verschijnt. Er staat ook of u het pakket op een andere dag kunt laten bezorgen, als de afleverdag niet uitkomt.

DHL stuurt altijd een mail met daarin de status van de bezorging. Ook als u niet thuis was en het pakketje bijvoorbeeld bij de buren afgeleverd is. Controleer zo de status op de site van DHL:

 • Ga naar de site van DHL.
 • Typ de Track & Trace-code in het vak 'Zendingsnummer'.
 • Typ in het veld 'Postcode' de postcode van de ontvanger.
 • Klik op het rode pijltje.

Er opent informatie over de locatie/status van de zending.

Sommige bedrijven werken samen met DPD, zoals Happy Socks. Meestal ontvangt u een mail met daarin het trackingnummer. Maar wie dat fijner vindt, kan met deze code ook online de status bekijken.

 • Ga naar de site van DPD.
 • Typ bij ‘Hoe laat komt mijn pakket’ het pakketnummer van veertien cijfers. Dit nummer staat in de mail onder 'tracking number'.
 • Klik op het vergrootglas.

Er opent informatie over de locatie/status van de zending.

Staat in de mail alleen een verzendcode en geen andere informatie over de bestelling? Zoek dan zelf online op wat de stand van zaken is.

Informatie over de locatie/status van de zending verschijnt. Soms krijgt u ook de status van een andere zending. TNT hergebruikt de zendingsnummers. Er is geen persoonlijke informatie zichtbaar bij een zending.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.