Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Hoe werkt Track en Trace?

12118_track-trace_thumb

Hoe laat komt de postbezorger ongeveer met een pakketje? Houd het in de gaten met het volgsysteem 'Track en Trace'.

Als iemand een pakket stuurt, dan staat op het verzendbewijs een code. Dit is de zogenaamde Track & Trace-code, ook wel het zendingsnummer genoemd. Met deze code kunnen verzender en ontvanger het pakket via internet volgen. Ze zien bijvoorbeeld of het pakket het afgiftepunt heeft verlaten en bij de bezorgdienst is, of het pakket in de bestelbus is geladen en uiteindelijk wat de verwachte bezorgtijd is.

Wie iets via internet bestelt, ontvangt meestal een Track & Trace-code per mail. Deze is afkomstig van de webwinkel of van de postbezorger. Bedrijven als Post.nl, DPD en DHL sturen vaak mails om te laten weten dat de bezorger onderweg is. In de mail staat van welk bedrijf de bestelling komt en wanneer ze het pakket aan huis afleveren. We noemen dat Track en Trace of op zijn Engels Track and Trace.

Krijgt u geen e-mail met een tijdsblok of een schatting, maar alleen een verzendcode of tracking nummer? Zoek dan zelf online op wat de stand van zaken is.

 • Ga naar de site van Post.nl
 • Typ onder 'Volg je pakket' de barcode in het veld 'Barcode of niet-thuiscode'. Gebruik geen spaties.
 • Typ in het veld onder 'Postcode' de postcode van de ontvanger. Gebruik geen spaties.
 • Klik op Zoeken.

Informatie over de locatie/status van de zending verschijnt. Er staat ook of u het pakket op een andere dag kunt laten bezorgen, als de afleverdag niet uitkomt.

Krijgt u geen e-mail met een tijdsblok of een schatting, maar alleen een verzendcode of tracking nummer? Zoek dan zelf online op wat de stand van zaken is.

 • Ga naar de site van DHL.
 • Typ het zendingsnummer in het vak 'Zendingsnummer'.
 • Typ in het veld 'Postcode' de postcode van de ontvanger.
 • Klik op het rode pijltje.

Er opent informatie over de locatie/status van de zending.

Krijgt u geen e-mail met een tijdsblok of een schatting, maar alleen een verzendcode of tracking nummer? Zoek dan zelf online op wat de stand van zaken is.

 • Ga naar de site van DPD.
 • Typ bij ‘Hoe laat komt mijn pakket’ het pakketnummer van veertien cijfers.
 • Klik op het pijltje.

Er opent informatie over de locatie/status van de zending.

Krijgt u geen e-mail met een tijdsblok of een schatting, maar alleen een verzendcode? Zoek dan zelf online op wat de stand van zaken is.

Informatie over de locatie/status van de zending verschijnt. Soms krijgt u ook de status van een andere zending. TNT hergebruikt de zendingsnummers. Er is geen persoonlijke informatie zichtbaar bij een zending.

Bestelt u iets op internet? De afzender laat dan meestal weten wanneer het pakket is verzonden. Er kan een Track & Trace-code of -link in de mail staan. Criminelen versturen af en toe ook grote hoeveelheden phishingmails over pakketjes. Verwacht u niets en heeft niemand bij u in huis iets besteld? Klik bij twijfel nergens op. Controleer het taalgebruik en de afzender. Leden van SeniorWeb kunnen mails doorsturen naar de Phishingchecker om ze te laten controleren.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.