Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Informatie zoeken bij Wikipedia

zoeken met wikipedia

Wikipedia is een combinatie van een encyclopedie, almanak en geografische woordenboeken. Een handige site als u zoekt naar informatie over een bepaald onderwerp.

Wikipedia is een meertalige internetencyclopedie, die door vrijwillige auteurs wordt geschreven. De naam is een samentrekking van het woord wiki (Hawaïaans voor snel) en het Engelse woord encyclopedia. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan twee miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie. De Engelstalige versie bevat bijna 6,5 miljoen artikelen. Ook zijn er versies in het Fries (ongeveer 50.000 artikelen) en Limburgs (ongeveer 14.000 artikelen).

Iedereen kan informatie toevoegen aan Wikipedia. De gebruikers controleren elkaar. Daardoor is de informatie niet altijd betrouwbaar. De mate van betrouwbaarheid van een artikel is een beetje af te lezen aan de bronnen, noten en/of referenties onderaan het artikel. Hoe meer verschillende bronnen, hoe betrouwbaarder een stuk is. Ook de datum van de laatste bewerking kan van belang zijn. Zo is de pagina over SeniorWeb voor het laatst aangepast in 2019, terwijl het stuk over de Toeslagenaffaire op 27 november 2021 nog een update heeft gekregen (peildatum 29 november 2021).

Al het materiaal op Wikipedia heeft een zogenaamde Creative Commons-licentie. Dat wil zeggen dat de teksten en beeldmateriaal op de site vrij zijn van copyright en vrij gedeeld kunnen worden.

Wilt u in Wikipedia iets zoeken over een bepaald onderwerp?

 • Surf naar Wikipedia.org.
 • De juiste taal is meteen gedetecteerd. Kies eventueel een andere taal door naast het vergrootglas op NL te klikken.
 • Typ in het zoekvak een zoekterm, bijvoorbeeld ‘The Beatles’ (zonder aanhalingstekens).
 • Klik op de juiste Wikipagina.
 • De getoonde pagina heeft diverse blauwgekleurde links die elk weer naar een nieuwe Wikipediapagina over dat onderwerp leiden. Bijvoorbeeld in het geval van ‘The Beatles’ leidt een klik op ‘John Lennon’ naar de pagina over John Lennon.
 • Klik eventueel bovenaan op Overleg of Geschiedenis, om wijzigingen te bekijken. Zo komt u meer te weten over de betrouwbaarheid van de informatie.
 • Is het een internationaal onderwerp en bent u het Engels machtig? Kijk dan eventueel op Engelstalige wikipagina’s voor nog uitgebreidere informatie over het gekozen onderwerp.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.