U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 1 juli 2023.
Informatie zoeken bij Wikipedia
Artikel
Wikipedia is een combinatie van een encyclopedie, almanak en geografische woordenboeken. Een handige site als u zoekt naar informatie over een bepaald onderwerp.


Wat is Wikipedia?
Wikipedia is een meertalige internetencyclopedie, geschreven door vrijwillige auteurs. De naam is een samentrekking van het woord wiki (Hawaïaans voor snel) en het Engelse woord encyclopedia. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan twee miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie. De Engelstalige versie bevat bijna 6,5 miljoen artikelen. Ook zijn er versies in het Fries (ongeveer 50.000 artikelen) en Limburgs (ongeveer 14.000 artikelen).
Betrouwbaarheid Wikipedia
Iedereen kan informatie toevoegen aan Wikipedia. De gebruikers controleren elkaar. Daardoor is de informatie niet altijd betrouwbaar. De mate van betrouwbaarheid van een artikel is een beetje af te lezen aan de bronnen, noten en/of referenties onderaan het artikel. Hoe meer verschillende bronnen, hoe betrouwbaarder een stuk is. Ook de datum van de laatste bewerking kan van belang zijn. Zo is de pagina over SeniorWeb voor het laatst aangepast in oktober 2022, terwijl het stuk over de Toeslagenaffaire op 23 januari 2023 nog een update heeft gekregen (peildatum 27 januari 2023).
Vrij gebruik
Al het materiaal op Wikipedia heeft een zogenaamde Creative Commons-licentie. Dat wil zeggen dat de teksten en beeldmateriaal op de site vrij zijn van copyright en vrij gedeeld kunnen worden.
In Wikipedia zoeken
Wilt u in Wikipedia iets zoeken over een bepaald onderwerp?
- Surf naar Wikipedia.org.
- De juiste taal is meteen gedetecteerd. Kies eventueel een andere taal door naast het vergrootglas op NL te klikken.
- Typ in het zoekvak een zoekterm, bijvoorbeeld ‘The Beatles’ (zonder aanhalingstekens).
- Klik op de juiste Wikipagina.
- De pagina heeft blauwgekleurde links die elk weer naar een nieuwe Wikipediapagina leiden. Bijvoorbeeld in het geval van ‘The Beatles’ leidt een klik op ‘John Lennon’ naar de pagina over John Lennon. Klik eventueel bovenaan op Overleg of Geschiedenis, om wijzigingen te bekijken. Zo komt u meer te weten over de betrouwbaarheid van de informatie.
Is het een internationaal onderwerp en bent u het Engels machtig? Kijk dan eventueel op Engelstalige wikipagina’s voor nog uitgebreidere informatie over het gekozen onderwerp.
Bent u geholpen met dit artikel?
Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.
Meer over dit onderwerp
Zoeken met Google Lens
Google Lens geeft digitaal informatie over de echte wereld. De app vertaalt menukaarten op vakantie, maar vertelt u ook waar u iets kunt kopen.
Verstandig zoeken naar medische informatie
Een pijntje hier of daar, een vervelende kwaal. Steeds vaker zoeken mensen naar gezondheidsinformatie op het internet. Verstandig of niet?
Bekijk meer artikelen met de categorie:
Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb
Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.