Menu Zoek

Instellingen toetsenbord wijzigen in Windows

toetsenbord

Staan er plotseling andere tekens op het scherm dan u intoetst op het toetsenbord? Verander dan de toetsenbordinstellingen in Windows.

Geeft het toetsenbord rare tekens? Dan is het niet goed meer ingesteld. Toetsenborden kun je namelijk op verschillende manieren indelen. In Nederland werken we met een qwerty-indeling en in België bijvoorbeeld met azerty. Wie per ongeluk een andere indeling aanzet, is de klos. Want dan kloppen de tekens die u intypt niet meer met wat u op het scherm ziet.

Vervelend als het toetsenbord raar doet. Maar gelukkig is dat snel verholpen. Druk tegelijk op de toetsen Ctrl en Shift. Blijven de rare of vreemde tekens? Doe dan het volgende:

 • Klik op de startknop.
 • Klik op Instellingen of het pictogram van een tandwiel.
 • Klik op Tijd en taal.
 • Klik op Taal (& regio).
 • Klik in Windows 11 achter 'Nederlands (Nederland)' op de drie puntjes > Taalopties. Klik in Windows 10 onder 'Voorkeurstalen' op Nederlands (Nederland) > Opties.
 • Onder 'Toetsenborden' staan een of meer toetsenborden. Het juiste toetsenbord is 'Verenigde Staten (internationaal) Qwerty'. Staat dit toetsenbord er niet? Klik dan op Een toetsenbord toevoegen en dan op het juiste toetsenbord.
 • Staan er twee toetsenborden? Verwijder de verkeerde, zodat alleen 'Verenigde Staten (internationaal) Qwerty' er nog staat. Zo wisselt u niet meer per ongeluk van toetsenbordinstelling. Klik in Windows 11 achter het verkeerde toetsenbord op de drie puntjes. Klik in Windows 10 op het verkeerde toetsenbord.
 • Klik op Verwijderen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.