Menu Zoek

Instellingen Windows Update controleren

windows upate

Windows optimaliseert zichzelf volledig automatisch via Windows Update. Wie wil, kan de instellingen controleren of aanpassen naar wens.

Windows vormt het hart van de computer. Het is belangrijk dat het optimaal blijft werken. Daarom sleutelt Microsoft voortdurend aan het systeem. De gebruiker merkt dit aan de stroom updates. Gelukkig wordt Windows automatisch bijgewerkt. Updates worden op de achtergrond geïnstalleerd, dus zonder verdere bemoeienis van de gebruiker. Maar Windows Update is wel naar eigen goeddunken in te stellen voor wie dat wil. Nodig is het echter niet. Met de standaardinstellingen functioneert Windows Update prima.

In Windows komt u op de volgende manier bij Windows Update:

 • Klik op de startknop.
 • Klik op het pictogram 'Instellingen'. Dat is een tandwiel.
 • Klik in Windows 10 op Bijwerken en beveiliging. Scrol naar beneden als u dit niet ziet staan. Klik in Windows 11 op Windows Update.

Een overzicht van de instellingen van Windows Update opent. Via Geschiedenis van updates weergeven (Windows 10) of Geschiedenis van updates (Windows 11) staat welke updates er zijn geïnstalleerd.

Gebruikstijden wijzigen

Het is verstandig om aan te geven wanneer u de computer gebruikt. In die periode worden dan geen updates geïnstalleerd zodat de gebruiker ongehinderd kan computeren. Klik in Windows 10 op Gebruikstijden wijzigen. Klik in Windows 11 op Geavanceerde opties > Gebruikstijden. Pas als volgt de gebruikstijden aan:

 • Klik in Windows 10 op Wijzigen en in Windows 11 op Automatisch > Handmatig.
 • Klik onder 'Begintijd' of 'Eindtijd' op de huidige tijd.
 • Vul de gewenste tijden in en klik op het vinkje. Klik in Windows 10 op Opslaan.

Microsoft-producten updaten

Windows installeert alle updates automatisch. U hoeft er zelf niets voor te doen. Updates kunnen niet uitgezet worden. Wel kunt u deze tijdelijk onderbreken. Verder kunt u aangeven dat u andere apps van Microsoft wilt bijwerken terwijl er een update van Windows wordt uitgevoerd. Controleer op de volgende manier of de app-updates automatisch worden verwerkt:

 • Klik onderaan het venster op Geavanceerde opties.
  • Windows 10: controleer onder 'Updates voor andere Microsoft-producten ontvangen tijdens het bijwerken van Windows' of de functie is ingeschakeld. Zo niet, doe dit dan alsnog.
  • Windows 11: controleer achter 'Updates voor andere Microsoft-producten ontvangen' of de functie is ingeschakeld. Zo niet, doe dit dan alsnog.
 • Sluit het Instellingenvenster.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.