Menu Zoek

iPad of iPhone laten voorlezen

150115_ipad_voorlezen_home

Laat de iPad of iPhone tekst voorlezen. Handig wanneer het lezen niet meer zo gemakkelijk gaat of wanneer u twee dingen tegelijk wilt doen. De afwas wegwerken en iets op de iPad lezen bijvoorbeeld.

U kunt ervoor kiezen alles op het scherm te laten uitspreken of alleen een geselecteerd stuk tekst. De functie 'spreek uit' moet eerst ingeschakeld worden. Vervolgens kunt u er op elke pagina met tekst gebruik van maken.

 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Toegankelijkheid > Gesproken materiaal.
 • Tik op het schuifje achter 'Spreek selectie uit'. Het balkje wordt groen.
 • Doe dit ook achter 'Spreek scherm uit'.
 • Bepaal onder 'Spreeksnelheid' hoe snel de stem de tekst moet uitspreken. Het schuifje naar links betekent langzamer, naar rechts is sneller.

De functie is nu ingesteld. Ga naar de pagina die u wilt laten uitspreken. Er zijn twee mogelijkheden:

 1. Veeg met twee vingers vanaf de bovenkant naar beneden over het scherm en de hele pagina wordt uitgesproken. Er verschijnt een klein menu waarin u het spreken langzamer en sneller kunt zetten, kunt pauzeren en een stukje terug of vooruit kunt gaan. Via het kruisje stopt u het voorlezen. Dit menu blijft niet in beeld, het verkleint zich tot een klein grijs vierkant aan de linkerkant van het scherm. Deze kunt u ten alle tijde weer aantikken om het menu te openen.
 2. Selecteer een stuk tekst. Doe dat door uw vinger langere tijd op een woord te houden en vervolgens de blauwe selectie aan de zijkanten groter te slepen. Er verschijnt een selectiemenu, tik daarin op de optie Spreek uit. Om het uitspreken te pauzeren tikt u nogmaals op de selectie en vervolgens in het selectiemenu op Pauzeer.

Bij de 'spreek uit'-functie ontbreekt er veel intonatie. Een e-boek laten voorlezen klinkt daarom niet zo gezellig. Maar hebt u veel digitale boeken in de app Boeken, dan is de kans groot dat er een paar boeken tussen zitten met een echte voorleesfunctie. Ook is er het speciale onderdeel 'Audioboeken'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.