Menu Zoek

iPad-toetsenbord gebruiken

ipad toetsenbord gebruiken

Als het toetsenbord op de iPad opent, ziet u de letters van het alfabet. Maar waar vindt u bijvoorbeeld het apenstaartje?

Wij laten de opties van het toetsenbord van de iPad de revue passeren. Zo heeft het iPad-toetsenbord geen geheimen meer voor u. Hierbij alle toetsenbord-weetjes op een rij:

 • Een hoofdletter typt u door eerst op een shift-toets te tikken. Dat is de toets met het pijltje naar boven Shift-toets iPad gebruiken.
 • Wilt u meerdere hoofdletters achter elkaar typen? Tik dan dubbel op de shift-toets. Dan ziet de shift-toets er zo uit: Shift Dubbelklik Pictogram iPad. Klaar met hoofdletters? Tik nog een keer op de toets.
 • Tekst weghalen doet u met behulp van het kruisje rechtsboven op het toetsenbord. U gaat dan telkens een stapje terug en verwijdert op die manier de tekst.
 • De toets waar een pijl op staat die een bocht maakt, is de enter-toets Enter-toets iPad. Hiermee gaat u naar een volgende regel. Soms staat op deze toets ook het woord 'zoek'. Bijvoorbeeld als u in het zoekvenster van Google hebt getypt. Er staat ook weleens 'ga', als u bijvoorbeeld een webadres hebt getypt in de browser. Deze enter-toets kan zowel grijs als blauw zijn. Bij verschillende versies kan er 'return' staan op deze knop.
 • Zoekt u naar de cijfers en meestgebruikte symbolen zoals het apenstaartje (@)? Tik dan op de toets waar '.?123' op staat. Die staat vaak linksonder.
 • Tegenwoordig zijn veel van de symbolen met het zogenaamde QuickType-toetsenbord ook sneller te typen. Iedere toets bevat namelijk een extra cijfer of teken. Deze staat boven de primaire letter. Het apenstaartje staat bijvoorbeeld boven de letter A. Veeg over de toets van boven naar beneden om het secundaire cijfer of teken te activeren. Wanneer u het scherm loslaat, verschijnt het cijfer of teken op de plek waar u aan het typen bent.
 • De pijltoetsen linksboven op het toetsenbord maken het laatste wat u hebt uitgevoerd ongedaan. iPad herstel- en opnieuwtoets Met de pijl naar rechts kunt u dit weer herstellen. U gaat als het ware terug en vooruit in de tijd. Ziet u deze pijlen niet? Tik dan eerst op de cirkel met daarin een pijl.

 • Tik op de toets waar het hekje vooraan staat. U krijgt dan de overige symbolen te zien, zoals het dollarteken. Ziet u deze toets niet, tik dan eerst op de toets met '.?123'.
 • Er staat ook een dicteerfunctie op het toetsenbord. Tik op het pictogram van de microfoonDictafoon Pictorgram 2019 iPad. Spreek de boodschap die u om wilt zetten naar tekst in. Keer terug naar het toetsenbord door te tikken op het toetsenbord.
 • Als u de dicteerfunctie niet ziet, kunt u deze inschakelen via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord. Tik op het schuifje achter 'schakel dicteerfunctie in' zodat deze groen wordt. Tik op Schakel dicteerfunctie in.
 • Er verschijnen ook suggesties van woorden die u mogelijk aan het typen bent. Tik op zo'n suggestie als u deze wilt gebruiken. Wilt u geen suggesties? Tik dan op Instellingen > Algemeen > Toetsenbord. Tik op het schuifje achter 'suggesties', zodat deze grijs wordt.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.