Is inloggen met een Facebookaccount veilig?

Account maken of inloggen met Facebook?
Als u zich bij een website of mobiele app wilt aanmelden, kan dat vaak via een Facebookaccount. Het is dan niet nodig om een profiel voor de betreffende dienst aan te maken, want die krijgt de benodigde informatie van Facebook. Aanmelden gaat zo een stuk sneller en bovendien hoeft u geen nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden. Daarentegen stelt u wel allerlei persoonlijke informatie beschikbaar. Hoe zit dat precies?
Keuze tussen gemak of privacy
Gebruikt u Facebook om mee in te loggen op een website of mobiele app, dan stelt u automatisch gegevens beschikbaar. Standaard zijn dat uw profielfoto, omslagfoto, naam, leeftijdsgroep, geslacht, taal en land van herkomst. De kans bestaat dat de webdienst extra gegevens bij Facebook opvraagt, zoals uw vriendenlijst, geboortedatum en e-mailadres. Facebook vraagt via een pop-up toestemming om extra gegevens met de webdienst te delen.
Wilt u liever niet dat de website of mobiele app allerlei Facebookgegevens overneemt? Dan kunt u beter niet met een Facebookaccount inloggen. Maak dan een eigen account bij de betreffende website of mobiele app aan.
Zo min mogelijk informatie met dienst delen
Wilt u toch graag uw Facebookaccount gebruiken om mee in te loggen, maar wilt u zo min mogelijk gegevens met de website of mobiele app delen? Doe dan het volgende:
- Klik of tik op Log in met Facebook of Aanmelden met Facebook, of een soortgelijke knop.
- Vul uw inloggegevens van uw Facebookaccount in en klik Aanmelden.
- Klik zo nodig op Toestaan.
- Klik of tik in het volgende scherm op Toegang bewerken.
- Tik op de schuifjes achter de gegevens die u niet wilt delen, bijvoorbeeld uw vriendenlijst, geboortedatum en e-mailadres. Sommige informatie is verplicht om te delen, zoals uw profielfoto en naam.
Koppeling aan Facebook verwijderen
Wilt u een website of mobiele app loskoppelen van uw Facebookaccount, doe dan het volgende:
- Ga naar facebook.com of open de app Facebook.
- Klik rechtsboven op uw profielfoto (web) of tik op de drie horizontale streepjes
(app).
- Klik of tik op Instellingen en privacy > Instellingen. Scrol in de app eventueel wat naar beneden om 'Instellingen en privacy' te zien staan.
- Klik aan de linkerkant op Apps en websites (web) of tik onder 'Toestemmingen' op Apps en websites (app).
- Klik achter de gewenste webdienst op Verwijderen. In de app op de smartphone of tablet tikt u eerst op de gewenste webdienst en vervolgens direct onder de naam van de webdienst op Verwijderen.
- Door de webdienst los te koppelen van Facebook, kan de dienst geen nieuwe gegevens meer over u opvragen. Maar informatie die al verstrekt is, wordt hiermee niet verwijderd.
- Klik of tik nogmaals op Verwijderen.
- U kunt ook aangeven dat u minder Facebookgegevens wilt delen. Klik dan op Bewerken en bewerken (web) of tik op de naam van de webdienst (app).
- Geef aan welke gegevens u niet meer wilt delen door erachter op Verwijderen te klikken.
Facebook verzamelt zelf ook informatie
Facebook slaat op zijn beurt ook informatie over de gekoppelde websites of apps op. Facebook analyseert namelijk uw gedrag online om persoonsgerichte advertenties te kunnen tonen. Als u bijvoorbeeld met een Facebookaccount inlogt bij een webwinkel en daar sportkleren bestelt, bewaart Facebook deze informatie mogelijk in een database. Een volgende keer krijgt u op Facebook waarschijnlijk advertenties met sportartikelen te zien.
Andere sociale media
Naast Facebook kunt u bij sommige websites en apps ook met andere sociale media kanalen inloggen. Twitter en LinkedIn zijn daar bekende voorbeelden van. Ook deze sociale netwerken proberen gebruikersgegevens voor advertentiedoeleinden te verzamelen. Goed om te weten is dat u in de instellingen van ieder sociaal netwerk de webdiensten kunt uitschakelen.