Menu Zoek

Is inloggen met een Facebookaccount veilig?

facebook deelt info x250 Met een Facebookaccount kunt u ook bij andere diensten inloggen, zoals Spotify, Pinterest en Netflix. Maar is bij een derde inloggen via Facebook veilig?

Als u zich bij een website of mobiele app wilt aanmelden, kan dat vaak via een Facebookaccount. Het is dan niet nodig om een profiel voor de betreffende dienst aan te maken, want die krijgt de benodigde informatie van Facebook. Aanmelden gaat zo een stuk sneller en bovendien hoeft u geen nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden. Daarentegen stelt u wel allerlei persoonlijke informatie beschikbaar. Hoe zit dat precies?

Gebruikt u Facebook om mee in te loggen op een website of mobiele app, dan stelt u automatisch gegevens beschikbaar. Standaard zijn dat uw profielfoto, omslagfoto, naam, leeftijdsgroep, geslacht, taal en land van herkomst. De kans bestaat dat de webdienst extra gegevens bij Facebook opvraagt, zoals uw vriendenlijst, geboortedatum en e-mailadres. Facebook vraagt via een pop-up toestemming om extra gegevens met de webdienst te delen.

Wilt u liever niet dat de website of mobiele app allerlei Facebookgegevens overneemt? Dan kunt u beter niet met een Facebookaccount inloggen. Maak dan een eigen account bij de betreffende website of mobiele app aan.

    Wilt u toch graag uw Facebookaccount gebruiken om mee in te loggen, maar wilt u zo min mogelijk gegevens met de website of mobiele app delen? Doe dan het volgende:

    • Klik of tik op Log in met Facebook of Aanmelden met Facebook, of een soortgelijke knop.
    • Klik of tik in het volgende scherm op Dit bewerken.

      Met Facebook aanmelden bij derde

    • Verwijder de vinkjes achter de gegevens die u niet wilt delen, bijvoorbeeld uw vriendenlijst, geboortedatum en e-mailadres. Sommige informatie is verplicht om te delen, zoals uw profielfoto en naam.

    Wilt u een website of mobiele app loskoppelen van uw Facebookaccount, doe dan het volgende:

    • Ga naar facebook.com of open de app Facebook.
    • Klik rechtsboven op het pijltje naar beneden Facebookaccount ontkoppelen of tik op de drie horizontale streepjes Facebookaccount ontkoppelen van apps.
    • Klik of tik op Instellingen en privacy > Instellingen.
    • Klik aan de linkerkant op Apps en websites (web) of tik onder 'Beveiliging' op Apps en websites (app).
    • Tik op de smartphone of tablet eerst op Aangemeld via Facebook.
    • Er verschijnt een lijst met webdiensten waarbij u momenteel met een Facebookaccount bent aangemeld. Klik of tik op het rondje voor (app) of het vierkantje achter (web) een webdienst. Klik of tik op Verwijderen.

      Inloggen met Facebook terugdraaien

    • Door de webdienst los te koppelen van Facebook, kan de dienst geen nieuwe gegevens meer over u opvragen. Maar informatie die al verstrekt is, wordt hiermee niet verwijderd.
    • Klik of tik nogmaals op Verwijderen > Klaar.
    • U kunt ook aangeven dat u minder Facebookgegevens wilt delen. Klik dan op Instellingen bewerken (potloodje).
    • Geef aan welke gegevens u niet meer wilt delen en klik op Opslaan.

    Facebook slaat op zijn beurt ook informatie over de gekoppelde websites of apps op. Facebook analyseert namelijk uw gedrag online om persoonsgerichte advertenties te kunnen tonen. Als u bijvoorbeeld met een Facebookaccount inlogt bij een webwinkel en daar sportkleren bestelt, bewaart Facebook deze informatie mogelijk in een database. Een volgende keer krijgt u op Facebook waarschijnlijk advertenties met sportartikelen te zien.

    Naast Facebook kunt u bij sommige websites en apps ook met andere sociale media kanalen inloggen. Twitter en LinkedIn zijn daar bekende voorbeelden van. Ook deze sociale netwerken proberen gebruikersgegevens voor advertentiedoeleinden te verzamelen. Goed om te weten is dat u in de instellingen van ieder sociaal netwerk de webdiensten kunt uitschakelen.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.