Menu Zoek

Leestekens en cijfers typen op Android-toestel

130418_android-leestekens_thumb(1) De cijfers en leestekens op het toetsenbord van een Android-tablet of -smartphone, zijn niet meteen zichtbaar. Haal ze zo tevoorschijn.

Het toetsenbord van de Android-tablet en -smartphone komt u vaak tegen. Bijvoorbeeld tijdens internetten, mailen, en notities maken. Het toetsenbord verschijnt automatisch wanneer iemand op een plek tikt waar tekst kan staan. Daarna kan de gebruiker typen door de letters op het toetsenbord aan te tikken. Maar hoe typt u nu cijfers en leestekens?

Op de smartphone staan de cijfers op de bovenste rij van het toetsenbord, maar zitten de leestekens verstopt achter de Symbool-toets. Onderstaande instructie is gebaseerd op een Samsung-apparaat met Android 14.

 • Tik op de Symbool-toets. Hoe deze eruitziet, verschilt per apparaat. Er zijn meerdere varianten, maar op het Samsung-toestel ziet het er zo uit Symbool-toets op Android-toestel en zit onder de Shift-toets.
 • Onder de cijfers verschijnen toetsen met leestekens. Linksonder staat de toets '1/2'. Tik hierop om meer leestekens in beeld te krijgen.
 • Tik op het gewenste leesteken.
 • Tik op de toets ABC om terug te keren naar het toetsenbord met letters.

Op veel Android-tablets bevat de bovenste rij toetsen cijfers en de meest gebruikte leestekens. Gebruik deze zo:

 • Tik op een cijfer als u deze wilt gebruiken.
 • Wilt u een speciaal teken gebruiken die in het klein op de cijfertoetsen staat? Tik dan langere tijd op de cijfertoets met het speciale teken erop. Houdt uw vinger op het scherm tot er een klein venster in beeld komt met de opties voor speciale tekens.
 • Veeg met uw vinger over de speciale tekens heen. De achtergrond van het speciale teken dat geselecteerd is, wordt blauw.
 • De juiste geselecteerd? Haal uw vinger van het scherm.

Het speciale teken staat nu in de tekst. Bevat de rij cijfers bij u geen leestekens of zoekt u een ander leesteken? Alle leestekens zijn terug te vinden achter de Symbool-toets.

 • Tik op de Symbool-toets. Hoe deze eruitziet, verschilt per apparaat. Er zijn meerdere varianten, maar op het Samsung-toestel ziet het er zo uit Symbool-toets op Android-toestel en zit naast de Ctrl-toets.
 • Onder de cijfers verschijnen toetsen met leestekens. Linksonder staat de toets '1/2'. Tik hierop om meer leestekens in beeld te krijgen.
 • Tik op het gewenste leesteken.
 • Tik op de toets ABC om terug te keren naar het toetsenbord met letters.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.