Menu Zoek

Letters met accenten typen in Android

android accenten typen x250 In het Nederlands hebben we het trema (ë), accent aigu (é), accent grave (è) en veel andere accenttekens. Waar zitten ze op het toetsenbord?

Of het nu om Frans of simpelweg Nederlands gaat, we kunnen niet zonder accenttekens (ook wel diakritische tekens genoemd) als we typen. Een simpel streepje boven de letter maakt immers het verschil tussen vóórkomen of voorkómen. Tover ze op een Android-tablet of -smartphone met Android 14 met één tik tevoorschijn. Menig taalcursus zal hiermee een stuk soepeler verlopen.

  • Open een app waarin u wilt typen, bijvoorbeeld WhatsApp.
  • Tik in een tekstveld zodat het toetsenbord verschijnt.
  • Typ een stukje tekst waar een accentteken in voorkomt, bijvoorbeeld 'Curaçao'.
  • Wilt u een accentteken toevoegen? Tik dan langere tijd op de letter die het speciale teken moet krijgen. Houd de vinger op het scherm.
  • Een kader met verschillende accenten verschijnt. Houd de vinger nog steeds op het scherm en beweeg vanaf de letter die u indrukt naar de letter met het gewenste accentteken.
  • De achtergrond bij het gekozen accent kleurt blauw. Haal uw vinger van het scherm.

Het accentteken wordt in de tekst geplaatst.

Bekijk ook in onze video hoe het typen van accenttekens werkt op een Android-apparaat.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.