Menu Zoek

Lijsten maken voor vrienden op Facebook

vriendenlijsten-op-facebook

Met vriendenlijsten brengt u vrienden op Facebook onder in aparte groepen. Handig als u berichten over bijvoorbeeld huisdieren of kleinkinderen alleen met bepaalde mensen wilt delen.

Wie iets plaatst op Facebook, kan kiezen wie die bijdrage mogen zien. Standaard is dit ‘Vrienden'. Maar er zijn ook andere opties, zoals ‘Vrienden, behalve…’ of ‘Specifieke vrienden’. Die komen van pas als het bericht juist wel of niet voor bepaalde mensen is bestemd. Wilt u vaker bijdragen plaatsen die alleen voor een selecte groep mensen zijn? Maak dan een of meerdere zogeheten Vriendenlijsten aan. Dan hoeft u voortaan alleen nog die lijst te selecteren om een bericht met een specifieke groep mensen te delen. Vrienden krijgen er geen melding van als u ze op een lijst plaatst. Achteraf een vriend van de lijst verwijderen is zo gepiept. Net als een extra vriend aan de lijst toevoegen.

Standaard zijn er drie Vriendenlijsten om te gebruiken:

  • Beste vrienden: om veel mee te delen.
  • Kennissen: mensen die veel mogen zien van uw bijdragen, maar niet alles.
  • Niet toegankelijk/Beperkt: mensen met wie u bevriend bent, maar die uw updates niet mogen zien. Facebook noemt iemands baas als voorbeeld.

Bij het plaatsen van een bericht kiest u de gewenste categorie (daarover meer verderop in deze tip), maar eerst moet u de Vriendenlijsten vullen met namen.

Deze tip gaat uit van Facebook op de Windows-pc:

  • Open de browser en ga naar www.facebook.com
  • Log eventueel in met uw gegevens.
  • Klik in het linker menu op Vriendenlijsten. Klik eventueel eerst op Meer weergeven om deze optie (helemaal onderaan de lijst) te zien.
  • Een overzicht van Vriendenlijsten opent. Klik op de naam van de lijst waarmee u aan de slag gaan.

Een pagina opent waarop alle updates van vrienden uit de aangeklikte lijst staan. Bij nieuwe lijsten is deze pagina nog grotendeels leeg. Rechts staat het menu ‘Op deze lijst’. Eronder staat een plusteken met een melding ernaast.

  • Klik bij het plusteken op Vrienden aan deze lijst toevoegen.
  • Typ een deel van de naam van de vriend die op deze lijst moet komen. De naam van de persoon en een kleine profielfoto komen in beeld.
  • Klik op de naam van de contactpersoon. Hij of zij wordt meteen aan de lijst toegevoegd. Iemand kan op meerdere lijsten staan, dat is geen probleem.
  • Ga door met mensen toevoegen tot u klaar bent. De lijst is nu ‘af’.
  • Klik op de knop met het huisje om terug te gaan naar de overzichtspagina. Herhaal deze stappen als u nu al meteen andere lijsten wilt maken.

Een aangepaste Vriendenlijst is een lijst die u zelf een naam geeft, bijvoorbeeld voor mensen van uw vereniging, familie, hobby of interesse. Zo maakt u zelf een lijst aan:

  • Klik in het overzicht van Vriendenlijsten op Lijst maken.
  • Een nieuw venster opent. Typ in het vak ‘Lijstnaam’ een passende naam.
  • Typ een deel van de naam van de vriend die op deze lijst moet komen. De naam van de persoon en een kleine profielfoto komen in beeld.
  • Klik op de naam van de juiste contactpersoon. Hij of zij wordt meteen aan de lijst toegevoegd. Iemand kan op meerdere lijsten staan, dat is geen probleem.
  • Ga door met mensen toevoegen tot u klaar bent. De lijst is nu ‘af’.
  • Klik op Maken.
  • Klik op de knop met het huisje om terug te gaan naar de overzichtspagina. Herhaal deze stappen als u meerdere aangepaste lijsten wilt maken.

Staat iemand op een Vriendenlijst en wilt u deze persoon er niet meer op hebben? Dan haalt u diegene uit de lijst:

  • Klik in het overzicht van Vriendenlijsten op de naam van de lijst waaruit de persoon moet worden verwijderd.
  • Het overzicht met updates van mensen op die lijst komt in beeld.
  • Klik rechtsboven op Lijst beheren > Lijst bewerken.
  • Een overzicht van alle leden van de lijst komt in beeld. Bij elk fotootje staat een kruisje rechtsboven Klik hierop om die persoon van de lijst te verwijderen.
  • Alles in orde? Klik op Voltooien.

Nu er Vriendenlijsten zijn, kunt u bij elk bericht (tekst, foto of link) dat u plaatst, bepalen welke vrienden van de lijsten dit mogen zien:

  • Klik op de openingspagina op het vak ‘Wat ben je aan het doen’.
  • Onder uw naam staat een grijs menu met wie het bericht standaard mogen zien, bijvoorbeeld ‘Vrienden’ of 'Openbaar'. Klik hierop.
  • Klik in het menu op de Vriendenlijst die u wilt bereiken met het bericht.
  • Typ het bericht en plaats het op de normale manier.

Tip: het is niet handig om tientallen Vriendenlijsten aan te maken. Gebruik deze optie spaarzaam en wijs: vriendenlijsten komen vooral van pas voor berichten over heel specifieke onderwerpen. Denk aan families die foto’s van kleine kinderen onder elkaar willen houden. Of als u graag berichten plaatst over uw hobby, maar niet wilt dat al uw Facebookvrienden die kunnen zien.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.