Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Locatie van foto's op de iPhone aan- of uitzetten

locatie-fotos-iphone

De iPhone legt de locatie vast waar u een foto maakt. Dat is handig om foto's te sorteren op de plaats waar ze genomen zijn. Of om later nog eens op te zoeken waar die ene foto precies is gemaakt. Wie geen prijs stelt op locatie-informatie, schakelt die functie uit.

Meerdere apps op de iPhone gebruiken 'Locatievoorzieningen'. Google Maps, zorgt zo dat u meteen weet waar u bent als u de app start en de kaart van de omgeving in beeld krijgt. Of bij het internetten, als u een winkel zoekt en de browser suggesties geeft bij u in de buurt. Bij het eerste gebruik van een app moet u dan toestemming geven voor gebruik van de locatie.

Bij een gemaakte foto's is 'Locatievoorzieningen' op twee manieren te gebruiken. De app Foto's kan de afbeeldingen sorteren op locatie. In het mapje 'Plaatsen' (onderdeel van de app Foto's) staan dan alle foto's waarvan de locatie bekend is, weergegeven op een kaart. Daarnaast is het voor uzelf handig als u foto's bekijkt van wat langer geleden. Denk aan een vakantiefoto waarvan u niet meer precies weet in welk leuk plaatsje die was genomen. Dan is het fijn als de plaats alsnog terug te vinden is.

De locatie-gegevens zijn onderdeel van de zogeheten EXIF-data van foto’s. Hier staat de locatie, indien opgeslagen, en bijvoorbeeld ook met welk diafragma en welke sluitertijd de foto is gemaakt en hoe groot het fotobestand is. Zo komen de gegevens over locatie en andere informatie in beeld van een individuele foto (vanaf iOS 15):

  • Tik op de app Foto’s.
  • Tik op een foto.
  • Veeg omhoog over het scherm of tik op het pictogram met de ‘i’ onder in beeld.

Onder in beeld opent een gedeelte met informatie over de foto, zoals de locatie waar deze genomen is. Foto’s die niet zelf genomen zijn op de telefoon, bieden andere informatie. Bij een foto die is gedownload van internet of sociale media, staat het moment van downloaden. Bij doorgestuurde foto’s (zoals via WhatsApp) staat wanneer de foto is doorgestuurd.

Er zijn redenen om geen locatie meer op te slaan van foto's. Bijvoorbeeld als u die informatie nooit gebruikt, of er vanwege privacy-redenen geen behoefte aan hebt. Zo is de functie uit te schakelen:

  • Tik op de app Instellingen.
  • Tik op Privacy.
  • Tik op Locatievoorzieningen.
  • Tik op Camera.
  • Tik bij 'Sta toegang tot locatie toe' op Nooit. Vanaf dit moment slaat de iPhone de locatie niet meer op. Een andere optie is 'Bij gebruik van app'. Foto's die eerder zijn genomen, worden niet voorzien van een locatie, alleen van nieuwe foto's is de locatie bekend.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.