Menu Zoek

Mail terugvinden op de Mac

emailzoeken

Vind met de zoekfunctie van Mail op de Mac snel berichten terug. Bijvoorbeeld van een bepaalde afzender of mails met een specifiek woord.

Eindeloos scrollen om dat éne mailtje te vinden tussen de honderden of misschien wel duizenden berichten? Dat hoeft helemaal niet. Met de zoekfunctie van Mail heb je zo beet. Zoek bijvoorbeeld op afzender of op trefwoord. Had het mailtje een bijlage? Geef dat gewoon aan.

 • Open Mail.
 • Klik links op de goede map. Bijvoorbeeld 'Inkomend' of 'Verstuurd'.
 • Klik rechtsboven op het vergrootglas.
 • Typ een zoekopdracht. Dat kan in natuurlijke taal. Schrijf bijvoorbeeld 'Van SeniorWeb', 'Aan Wim over klaverjastoernooi' of 'pdf-bijlage'.
 • De resultaten komen tijdens het typen al in beeld. Kies eventueel een van de voorstellen onder 'Personen' of 'Onderwerpen'. Dan zie je bijvoorbeeld alleen de mails waarvan het trefwoord in het mailadres van de ontvanger staat. Of mailtjes met de gegeven titel. Doorgaan met typen kan ook.
 • Druk op de Enter-toets.
 • Scrol door de resultaten en klik op de juiste mail.
 • Niets gevonden? Probeer het eens in een andere map of klik in de navigatiekolom op Alle postbussen.
 • Klik op het kruisje naast de zoekopdracht om 'Zoeken' af te sluiten.

Een zoekopdracht kun je op meerdere manieren verfijnen:

Gebruik meer zoekwoorden

Hoe meer trefwoorden iemand gebruikt, hoe meer mails afvallen. De lijst met resultaten wordt dan dus kleiner.

Zoek in een periode

Meestal weten mensen wel wanneer een mailtje ongeveer binnenkwam. Was het deze maand, dit jaar of misschien langer geleden? Typ in het zoekvak bijvoorbeeld: 'datum: 01/01/2022-31/12/22' om alleen mail uit 2022 te doorzoeken.

Zoek met Booleaanse operatoren

Daarmee kun je zoekwoorden combineren of uitsluiten. De bekenste zijn AND (en), OR (of) of NOT (zonder).

 1. AND: zet dit woord in hoofdletters tussen de trefwoorden. Mail zoekt dan alleen naar mails waarin alle zoekwoorden staan.
 2. OR: zet dit woord in hoofdletters tussen de zoektermen. Mail zoekt dan naar mails waarin een van de woorden staat. Bijvoorbeeld als u niet weet hoe het woord gespeld is in de mail: wifi OR wi-fi OR WiFi.
 3. NOT: zet dit in hoofdletters voor een woord dat niet in de mail mag staan. Zoekt u naar die ene mail over vega gerechten zonder kaas? Zoek dan bijvoorbeeld: vegetarisch recept NOT kaas.

Wie vaker naar een bepaalde reeks trefwoorden zoekt, kan de zoekopdracht bewaren als een 'Slimme postbus'.

 • Voer een zoekopdracht uit.
 • Klik op het plusteken boven de berichtenlijst.
 • Wijzig eventueel de naam van de Slimme postbus en de zoekregels voor de berichten.
 • Klik op Ok.

Nieuwe berichten die voldoen aan de opgegeven voorwaarden, staan automatisch in de slimme postbus.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.