Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Meer of grotere apps op Beginscherm iPad

raster beginscherm ipad instellen

Wilt u meer of grotere apps op het Beginscherm van de iPad? Regel het via de instellingen.

Tijdenlang was het Beginscherm van iPads hetzelfde ingedeeld: rijen vol apps. De gebruiker kon niet bepalen hoe groot de icoontjes op het scherm kwamen en hoeveel er maximaal op konden. Maar sinds iPadOS 13 maken mensen dat wél zelf uit. Wilt u dertig apps op één scherm, dus vijf rijen van zes apps, of wilt u ze liever groter in beeld? Wie kiest voor groter, kan maximaal twintig apps of mapjes per scherm kwijt. Dat zijn vijf rijen van vier in rechtopstaande stand.

Met de komst van IpadOS 15 is de Appbibliotheek op de iPad geïntroduceerd en is het alleen nog mogelijk om via de Instellingen grotere appsymbolen op het Beginscherm te gebruiken. Wanneer u onderstaande stappen volgt, komt u dat bij de derde stap tegen.

Verander zo de indeling, ook wel het raster genoemd, van de Beginschermen:

  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Beginscherm en Dock.
  • Tik bij ‘Appsymbolen’ op Meer of op Groter. Bij ‘Meer’ krijgt u kleinere pictogrammen te zien, omdat er meer op het scherm moeten passen. Bij ‘Groter’ zijn het grotere pictogrammen, waardoor er dus minder in beeld staan.

Een animatie laat zien welk effect uw keuze heeft en de wijziging gaat meteen in.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.