Menu Zoek

Microsoft belt nooit!

microsoft belt nooit

Voortdurend zijn er berichten over oplichters die mensen bellen en zich voordoen als medewerkers van Microsoft. Trap er niet in en hang op.

Al jaren zijn de verhalen hetzelfde: de telefoon gaat en u hebt een (Engelssprekend) persoon aan de telefoon die waarschuwt dat uw computer gevaar loopt. Bijna altijd belt hij/zij met een buitenlands telefoonnummer. De beller zegt te werken voor bijvoorbeeld de Windows Helpdesk of Microsoft Ondersteuning. Daarom heet dit soort oplichting 'helpdeskfraude'. Volgens de beller is de computer besmet met een virus of probeert een hacker toegang te krijgen. Wat de aanleiding ook is, de zogenaamde Microsoft-medewerker wil de pc kort overnemen om het probleem op te lossen. Ook wil de medewerker dat u persoonlijke gegevens geeft. Doe dat nooit want de beller is altijd een oplichter.

Microsoft benadert u nooit ongevraagd telefonisch. Niet om te helpen bij het oplossen van een computerprobleem en niet om software of andere diensten te verkopen. Dus als iemand van Microsoft u ongevraagd opbelt, weet u zeker dat het een oplichter is.

Knoop in uw oren: Microsoft belt nooit! De personen aan de lijn zijn oplichters. Geef in geen geval wachtwoorden of andere persoonlijke gegevens af. U kunt het beste direct een eind maken aan het gesprek en de telefoon neerleggen. Als ze blijven bellen, neem dan contact op met de landelijke Fraudehelpdesk: 088-7867372 (lokaal tarief). Zij kunnen u adviseren hoe u hiermee kunt omgaan.

Noteer wel het telefoonnummer van de beller. Geef dit nummer daarna door aan de politie. Dat kan telefonisch op 0900 8844 of via een meldformulier. Het helpt de politie in hun strijd tegen de oplichters. Bent u slachtoffer van criminelen geworden, neem dan zeker contact op met de politie.

Gevoelige informatie doorgegeven aan de telefoon? Wijzig dan zo snel mogelijk het wachtwoord in Windows of op de Mac. Wijzig ook het wachtwoord van uw e-mailaccount en de inloggegevens van financiële zaken als internetbankieren. Als u creditcardgegevens hebt gegeven, blokkeer dan uw creditcard. Hebt u software moeten installeren, verwijder deze. Laat daarna een antivirusprogramma een uitgebreide scan doen van het systeem.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.