Menu Zoek

Mooie selfie maken

selfie(1)

Maak met de smartphone gemakkelijk een zelfportret. Met een paar tips schiet u selfies die er ook eens leuk uitzien.

Een selfie is een foto die u van uzelf maakt. Ook wel een zelfportret genoemd. U maakt ze gemakkelijk met de smartphone. Bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg. Of op een mooie plek op vakantie zodat u een leuke achtergrond heeft. Deel zo'n foto met iemand anders. Of stel 'm in als profielfoto op WhatsApp of Facebook.

De meeste telefoons hebben meerdere camera's: een of meer aan de achterkant (backcamera) en eentje aan de voorkant (frontcamera). Een selfie maakt u met de frontcamera. U ziet uzelf dan in het scherm. Dat maakt het makkelijker om een goede foto te maken. Open hiervoor eerst de camera-app. Standaard is de backcamera geselecteerd. Activeer daarom de camera aan de voorkant door rechtsonder te tikken op de twee ronde pijltjes in een cirkel. Richt daarna de camera op uzelf en maak een leuke foto. Tik hiervoor op de sluiterknop of druk op de volumeknop.

Het is voor een mooie selfie belangrijk dat er genoeg licht is. Het beste is een foto bij daglicht. Ga bijvoorbeeld binnen bij het raam staan met uw gezicht richting het raam. Het licht valt dan op uw gezicht. Het kan dat er alsnog te weinig of juist te veel licht is. Pas dan zelf de belichting van de camera aan:

 • Open de frontcamera.
 • Tik op het scherm op de plek waar de camera moet scherpstellen.
 • Meer licht nodig? Veeg van links naar rechts.
 • Veeg van rechts naar links om de helderheid te verlagen.

Het is belangrijk dat de achtergrond niet te druk is. Controleer daarom of er geen storende elementen in beeld zijn. Ga dan bijvoorbeeld op een andere plek staan met een rustigere achtergrond of draai de camera een beetje. Een andere mogelijkheid op zowel een iPhone als Android-apparaat is een foto maken in de portretstand. De achtergrond wordt dan wazig, terwijl uw gezicht juist scherp wordt. Zo krijgt de foto meer dieptewerking en een rustige uitstraling. Pas eventueel het diepte-effect achteraf nog aan.

Zorg dat uw gezicht niet te dicht in beeld is:

 • Neem de foto niet recht van voren. Hierdoor lijkt uw gezicht plat. Richt daarom de telefoon een beetje naar links of rechts zodat dieptewerking ontstaat.
 • Richt de smartphone hoger dan uw gezicht voor een goed perspectief.
 • Zoom eventueel uit als uw gezicht nog te dicht in beeld is. Tik hiervoor op een iPhone onderaan het fotoframe op de twee pijltjes. Zet op een Android-telefoon twee vingers op het scherm en beweeg deze naar elkaar toe. Of gebruik de zelfontspanner om een foto te maken en ga iets verder weg staan.
  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.