Menu Zoek

Nieuwe privacy-instellingen van Facebook

privacy fb

Wat weet Facebook over zijn gebruikers? Bekijk welke informatie Facebook van andere apps en sites ontvangt en wis eventueel de opgeslagen gegevens.

Activiteit buiten Facebook?

Misschien herkent u het wel: u bekijkt in de Zalando-app een leuke jas en daarna verschijnt hierover een advertentie op Facebook. Hoe kan dit? Facebook verzamelt via verschillende apps en websites informatie over wat zijn gebruikers buiten het sociale netwerk om doen. Denk hierbij aan welke sites en apps mensen bezoeken, naar welke dingen is gezocht, informatie over aankopen, of producten aan het winkelwagentje zijn toegevoegd en bij welke diensten een persoon met zijn Facebookgegevens inlogt. Facebook verzamelt deze informatie niet zelf, maar andere bedrijven delen de gegevens met het bedrijf. De gedeelde informatie wordt vervolgens gebruikt om onder andere relevante advertenties weer te geven. Wilt u dit niet? Bekijk en wis de opgeslagen gegevens of stel in dat Facebook in de toekomst deze informatie niet gebruikt.

Opgeslagen activiteiten wissen (pc)

Bekijk en wis zo via de browser de gegevens die apps en sites met Facebook hebben gedeeld:

  • Ga naar www.facebook.com en log in.
  • Klik rechtsboven op het driehoekje.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik links op Je Facebook-gegevens.
  • Klik op Activiteiten buiten Facebook.
  • Klik rechts op Je activiteit buiten Facebook beheren.
  • Typ uw wachtwoord en klik op Inloggen.
  • Een overzicht met alle apps en websites die activiteiten delen met Facebook opent. Klik eventueel op een app of site om te zien welke informatie gedeeld wordt met Facebook.
  • Klik op Geschiedenis wissen > Geschiedenis wissen om alle opgeslagen informatie te verwijderen.

Facebook weet niet meer welke websites u hebt bezocht. Hierdoor worden minder relevante advertenties getoond. Wel blijft het aantal reclames dat u ziet, gelijk.

Opgeslagen activiteiten wissen (app)

Bekijk en wis zo via de app van Facebook de gegevens die andere apps en sites met Facebook delen:

  • Open de app Facebook.
  • Tik op het pictogram met de drie liggende streepjes.
  • Tik op Instellingen en privacy > Instellingen.
  • Tik onder 'Je Facebook-gegevens' op Activiteit buiten Facebook. Een lijst met apps en sites die informatie delen met Facebook verschijnt.
  • Tik op Geschiedenis wissen > Geschiedenis wissen om alle opgeslagen informatie te verwijderen.

Er worden minder relevante advertenties getoond. Facebook weet namelijk niet meer welke sites en apps u hebt bezocht. Wel blijft u evenveel reclames zien.

Bijhouden toekomstige activiteiten uitschakelen (pc)

Wie wil dat Facebook voortaan de gegevens van andere apps en websites niet bewaart, schakelt de functie uit. Dit kan per site of app, maar ook voor alle bedrijven. Ook wordt direct de eerder bewaarde informatie automatisch gewist.

Delen van toekomstige activiteit van een app of site uitschakelen

  • Ga naar www.facebook.com en log in.
  • Klik rechtsboven op het driehoekje.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik links op Je Facebook-gegevens.
  • Klik op Activiteiten buiten Facebook.
  • Wilt u dat een bepaalde app of website geen informatie deelt met Facebook? Klik dan op de desbetreffende site of app.
  • Klik op Toekomstige activiteit van [naam] uitschakelen.
  • Klik op Uitschakelen > Sluiten.

Delen van alle toekomstige activiteiten uitschakelen

  • Ga naar www.facebook.com en log in.
  • Klik rechtsboven op het driehoekje.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik links op Je Facebook-gegevens.
  • Klik op Activiteiten buiten Facebook.
  • Klik rechts op Meer opties.
  • Klik op Toekomstige activiteit beheren > Toekomstige activiteit beheren wanneer alle apps en websites uw activiteit niet mag delen met Facebook.
  • Klik naast 'Toekomstige activiteit beheren' op het blauwe schuifje en vervolgens op Uitschakelen.

Bijhouden toekomstige activiteiten uitschakelen (app)

Wilt u dat Facebook geen gegevens van andere apps en sites opslaat? Schakel de functie dan uit. Dit kan per app of site, maar ook voor alle bedrijven. Hierdoor wordt ook de al opslagen informatie verwijderd.

Toekomstige activiteit op app/site niet delen met Facebook

  • Open de app Facebook.
  • Tik op het pictogram met de drie liggende streepjes.
  • Tik op Instellingen en privacy > Instellingen.
  • Tik onder 'Je Facebook-gegevens' op Activiteit buiten Facebook.
  • Tik op Je activiteit buiten Facebook beheren.
  • Tik op Wachtwoord, typ het wachtwoord van uw Facebookaccount en tik op Verzenden.
  • Tik op de naam van de app of site voor meer informatie.
  • Tik onderaan op Toekomstige activiteit van [naam app of site] uitschakelen > Uitschakelen.

Alle toekomstige activiteiten niet delen met Facebook

  • Open de app Facebook.
  • Tik op het pictogram met de drie liggende streepjes.
  • Tik op Instellingen en privacy > Instellingen.
  • Tik onder 'Je Facebook-gegevens' op Activiteit buiten Facebook.
  • Tik op Meer opties.
  • Tik op Toekomstige activiteit beheren > Toekomstige activiteit beheren.
  • Tik op het blauwe schuifje achter 'Toekomstige activiteit buiten Facebook'.
  • Tik op Uitschakelen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.