Menu Zoek

Ondertiteling tv aanzetten

teletekst 888 (aangepast) Vervelend als u tv-programma's slecht kunt verstaan. Ondertitel Nederlandstalige tv-programma's met Teletekstpagina 888 of via uw tv-aanbieder.

Als u de tv niet goed kunt horen, kunt u het volume alsmaar harder zetten. Dat vinden de buren waarschijnlijk minder fijn. Gelukkig zijn er mogelijkheden om programma's te ondertitelen. Teletekst heeft pagina 888, de ondertitelingsdienst voor doven en slechthorenden. Veel tv-aanbieders hebben een eigen manier om ondertitels te tonen.

Pagina 888 is er voor Nederlandstalige programma's op NPO 1, 2 en 3, RTL, Net5, Veronica en SBS6. En voor de Vlaamse programma's op de Belgische televisie. Sommige zenders zoals RTL hebben niet voor alle programma's ondertiteling, maar alleen voor wat ze tijdens prime time uitzenden. Verder zijn er ondertitels bij alle Nederlandstalige speelfilms en theatershows. Bij de start van een ondertitelde uitzending komt het pictogram van een oor met het getal '888' in beeld.
Pictogram Teletekst-ondertiteling

Zet de ondertiteling van Teletekst 888 zo aan:

 • Start een Nederlandstalig programma op de tv.
 • Druk op de Teletekstknop op de afstandsbediening. Het symbool op deze knop is afhankelijk van de tv-aanbieder. Het is bijvoorbeeld een rechthoek met daarin drie liggende streepjes, TXT of TEXT. Raadpleeg eventueel de handleiding of de website van de tv-aanbieder.
 • Toets paginanummer 888 met de cijfertoetsen die u normaal gebruikt om naar een zender te gaan.

Opgenomen Nederlandstalige programma's ondertitelen kan ook. Dan moet u die uitzendingen wel via een mediabox van de tv-provider hebben opgenomen:

 • Speel de opname af.
 • Druk op de Teletekstknop.
 • Toets paginanummer 888 met de cijfertoetsen.

Veel tv-aanbieders, zoals KPN en Ziggo, hebben een eigen manier om ondertitels te laten zien. Doorloop bij Ziggo dit stappenplan en zet de ondertitels aan. Gebruikt u KPN, kijk dan eens naar deze stappen. Hebt u een andere aanbieder, raadpleeg dan de website.

Het kan ook nog per televisietoestel verschillen of de ondertitels werken. Als bijvoorbeeld het Teletekst-knopje op de afstandsbediening niks doet, kan de 888-ondertiteling aanzetten niet. Mogelijk werken bij NPO-programma's dan de volgende stappen:

 • Start het programma dat u wilt kijken.
 • Druk op de play-knop op de afstandsbediening.
 • Rechtsonder in beeld staat een tandwiel-pictogram. Navigeer met de pijltjestoetsen naar dat pictogram en druk op de Ok- of Enter-knop.
 • Er verschijnt een klein venster. Druk op de pijl naar boven op de afstandsbediening tot 'Ondertiteling' oplicht.
 • Druk op de Ok- of Enter-knop om de ondertitels in te schakelen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.