Menu Zoek

Ongebruikte apps sluimeren (Android)

apps-sluimeren-android

Zijn er apps die u niet vaak gebruikt? Laat ze automatisch in de sluimerstand geraken. Dat bespaart batterij en ruimte op uw telefoon.

Als apps een tijdje niet worden gebruikt, zet Android ze op sluimerstand. Dat betekent dat wanneer er een update voor de app is, die niet direct zal worden geïnstalleerd. Zolang u de app niet gebruikt, zal er dus ook geen extra opslag en batterij voor een update worden gebruikt. Ook verzenden apps in sluimerstand geen meldingen. Dat is prettig als u ze toch niet gebruikt.

Dat een app in sluimerstand staat, betekent overigens niet dat u 'm niet kunt gebruiken. Dit kan wel gewoon.

De sluimerstand is te vinden in de instellingen van uw telefoon of tablet. De stappen zijn getest op een Samsung-telefoon met Android 10. Op andere toestellen kan het zijn dat de functie niet is toegevoegd of anders heet. Zoek hem zo op:

 • Open de Instellingen.
 • Tik op Apparaatonderhoud > Batterij > Energiebeheer app.
 • Tik op schuifje achter ‘Ongebruikte apps laten sluimeren’ om de functie aan en uit te zetten.

In dit menu kunt u ook bekijken welke apps gesluimerd zijn en eventueel zelf apps aan dit rijtje toevoegen.

 • Tik op Sluimerende apps.
  • 'Automatisch toegevoegde apps' zijn al een periode niet gebruikt en daarom door Android in de sluimerstand gezet.
  • 'Toegevoegd door de gebruiker' wil zeggen dat u de app zelf hebt gesluimerd.
 • Een app weer uit de sluimerstand halen? Tik op het icoon van het prullenbakje rechtsboven. Tik op de app of apps die u uit de sluimerstand wilt halen. Tik daarna op Wissen.
 • Wilt u zelf apps toevoegen? Tik dan op Apps toevoegen. Kies een of meerdere apps uit de lijst en tik daarna op Toevoegen.

Zijn er ook apps die nooit mogen sluimeren? Ga dan opnieuw naar het menu waar u de sluimerstand aan en uit zet.

 • Tik op Apps die nooit sluimeren.
 • Ook hier kunt u apps verwijderen uit de lijst met het prullenbak-icoon, en toevoegen met een tik op Apps toevoegen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.