Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Online radio luisteren en kijken bij NPO 2

luisteren naar radio 2

Luister online naar Radio 2, de meest beluisterde zender van Nederland. Zoek op de sites van NPO-radiozenders ook naar podcasts en artikelen.

NPO Radio 2 is de best beluisterde zender van Nederland. Ook online, dus via de website, luisteren veel mensen ernaar. Maar de site biedt meer dan alleen online radio. Er zijn bijvoorbeeld ook podcasts, artikelen en teksten over programma's en dj's te vinden. Dat geldt ook voor de sites van andere NPO-radiozenders, zoals Radio 1, 3, 4, en 5. Al deze sites hebben in grote lijnen dezelfde opzet en werking, al zijn er verschillen in de hoeveelheid informatie die er te vinden is.

In dit artikel leggen we uit hoe de website van Radio 2 werkt. Als u een andere favoriete NPO-radiozender hebt, kunt u met de handvatten uit dit artikel zelf rondkijken op de website van die zender. klik daarvoor op:

Wie de website van Radio 2 opent, komt op een homepagina met nieuwsberichten, informatie over de uitzending en een menu bovenaan de pagina. Via dit menu kunt u allerlei informatie opzoeken. We leggen uit wat er gebeurt als u op de verschillende knoppen drukt.

Een bezoek aan de website van Radio 2 start op de homepage. Bovenaan deze pagina staat welk programma er aan de gang is, wie de presentator is (met een foto) en welk nummer er op dat moment wordt gedraaid.

U hoort nu nog niets: de website begin niet meteen met geluid. Wilt u luisteren naar de uitzending die nu bezig is? Klik dan op Luister Live. Een nieuw venster opent en de uitzending wordt automatisch afgespeeld. Bovenin staat welk nummer er op dit moment wordt gespeeld en welke uitzending er bezig is. In het venster hebt u enkele opties:

  • Klik op de Pauze-knop onderin om het uitzenden te pauzeren. De knop verandert in een Play-knop. Klik hierop om het luisteren te hervatten. Staat er een Pauze-knop, maar hoort u niks? Controleer dan of het geluid van het apparaat is ingeschakeld.
  • Klik, indien nodig, op Gedraaid om een overzicht te zien van welke nummers de afgelopen uren allemaal zijn gedraaid.
  • Klik op Gids om te zien welke programma's hierna komen.
  • Klik op Nieuws om het laatste nieuws over de zender te zien. Klik op een nieuwsbericht om het verder te lezen in een nieuw venster.
  • Klik op Frequenties voor een overzicht van de frequenties waarop de zender te horen is in het land.
  • Klik onderaan de pagina op Appje om de studio een bericht te sturen. Hiervoor moet u enkele persoonlijke gegevens invullen.
  • Klik onderaan de pagina op Kijk live om mee te kijken in de studio. Klik op de Play-knop.

Wilt u tijdens het live luisteren of kijken verder zoeken op de website? Klik dan op het streepje rechts bovenin het Live luisteren-venster om het te minimaliseren. Klik vervolgens weer op de homepage van Radio 2. De uitzending blijft op de achtergrond doorspelen.

NPO Radio 2 muziekvenster

Ook op de homepage kunt u live meekijken of een berichtje sturen naar de studio. Klik daarvoor op de knoppen Kijk live en App de studio. Verder vindt u op deze startpagina nieuwsberichten over muziek, fragmenten van eerder uitgezonden programma’s, meer over de zender en helemaal onderin een gedeelte met praktische informatie en een aanmeld-veld voor de nieuwsbrief van de zender.

Naast de knop Home staat de menu-optie 'Live'. Klik hierop om een videospeler te openen waarmee u meekijkt met de uitzending die op dat moment bezig is. Scrol naar beneden voor de playlist (een lijst met nummers die net zijn gedraaid) en nieuwsberichten.

Klik in het menu op het onderdeel 'Nieuws' om een pagina met nieuwsberichten over muziek, de zender en dj’s te openen. Deze berichten zijn ook op andere plekken op de site te vinden, maar op dit tabblad staat een overzicht van de meeste berichten.

Via de menu-knop DJ's komt u op een overzicht van alle presentatoren van NPO Radio 2. Om meer over een medewerker te ontdekken, klikt u op de foto of de naam. Daardoor opent een pagina met meer informatie over deze persoon. Let op: niet alle mensen hebben een eigen pagina en soms komt er een foutmelding, zoals bij Leo Blokhuis.

Wilt u meer weten over een van de programma’s van de zender, of snel zien welke shows vandaag allemaal te beluisteren zijn? Dan kunt u terecht bij het onderdeel 'Programma's'. Handig is dat de programmagids aanklikbaar is. Staat uw favoriete uitzending ertussen, dan klikt u meteen door naar de programmapagina.

Een programma van eerder vandaag of een andere dag terugluisteren? Dat kan via het tabblad ‘Gemist’. Dit toont een overzicht van de programma’s van eerder op de dag. Met de cameraknop opent u de videospeler en met de luidsprekerknop activeert u de gemiste radio-uitzending. Ook programma’s van een aantal dagen terug zijn hier te vinden.

Tussen kerst en oud en nieuw luisteren er nog meer mensen dan normaal naar Radio 2. Dan speelt de zender namelijk de Top 2000 af. Luisteraars zenden hun favoriete muzieknummers in en daaruit komt een ranglijst met de 2000 beste nummers naar voren. Klikt u in het menu op Top 2000, dan opent een themagedeelte met nieuwsberichten en uiteraard de ranglijst van afgelopen jaar. Van elk nummer is op te zoeken hoe het scoorde in eerdere jaren. Ook bevat dit gedeelte van de site allerlei statistieken over de lijst door de jaren heen, met leuke weetjes over de muziek.

De playlist is de lijst met nummers die te horen zijn geweest op een zender of in een programma. Klik op een liedje voor achtergrondinformatie over de artiest of het nummer. Een liedje opnieuw beluisteren, kan hier niet.

Podcasts zijn speciale uitzendingen over een bepaald onderwerp. Het zijn een soort series om te luisteren, vaak gepresenteerd door vaste dj's. U kunt ze beluisteren waar en wanneer het u uitkomt. Op de site van Radio 2 vindt u dertig verschillende podcasts, gemaakt door dj's van de zender. Zo is er ’30 minuten rauw met Ruud de Wild’, waarin de presentator een gast scherpe vragen stelt. Klik op een titel om door te gaan naar een pagina met afleveringen van die podcast. Onder elke aflevering staat een afspeelknop waarmee de podcast wordt gestart. Hier staat ook de optie om u te abonneren op deze podcast. Daarmee blijft u op de hoogte van nieuwe afleveringen. Dit is vooral handig voor smartphone- en tablet-gebruikers.

Info is de pagina met praktische informatie over de zender en contactgegevens. Rechts van dit tabblad vindt u ook nog een zoekknop om de site te doorzoeken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.