Menu Zoek

Luisteren naar podcasts

PodcastRadioprogramma's, gesproken columns of nieuws luisteren op de smartphone of computer? Dat kan met een zogenaamde podcast.

Een podcast is een audiobestand dat u kunt streamen of downloaden. Podcasts zijn er in verschillende soorten en maten: van lange thrillerseries en grote interviews tot hoorspelen, korte nieuwsverhalen en gesproken columns. Veel mediabedrijven gebruiken podcasts voor series in verhalende vorm.

In de trein, in de auto, of tijdens het wachten: er zijn de hele dag door momenten waarop een podcast uitkomst biedt. Met de downloadfunctie kan de luisteraar een podcast op elk gewenst moment afspelen, zelfs als er geen internetverbinding is. De podcast is de afgelopen jaren in populariteit gegroeid, vooral ook doordat het gemakkelijk is te gebruiken op de smartphone.

Podcasts worden vaak aangeboden in speciale apps. In deze apps kunt u bladeren en zoeken naar interessante podcasts, en die meteen beluisteren. Om vaker naar dezelfde podcast te luisteren kunt u een abonnement nemen. Nieuwe uitzendingen worden dan automatisch op de smartphone gezet. U kunt ook podcasts zoeken en opslaan op de computer, en overzetten naar de telefoon om af te luisteren.

Er zijn talloze gratis podcast-apps, die op iedere smartphone te downloaden zijn. Bijvoorbeeld het populaire Castbox. Maar podcasts zijn ook te beluisteren op Spotify of op de speciale Podcasts-app van Apple. Een aantal websites biedt ook gratis podcasts aan, zoals Podcast luisteren.

Apple heeft een officiële app voor podcasts, die door bezitters van een iPhone veel gebruikt wordt.

  • Open de app Podcasts.
  • Tik onderin op het tabblad Ontdek.
  • Hier staat een overzicht van populaire podcasts.
  • Tik op een van de iconen onder bijvoorbeeld het kopje 'Nieuw en noemenswaardig'.
  • Tik op een aflevering om direct af te spelen.

Podcast downloaden

Ook hier kunt u de podcast downloaden in plaats van streamen.

  • Tik op een aflevering.
  • Tik rechtsboven op het pijltje om de aflevering te downloaden.
  • Tik onderin op Bibliotheek > Gedownload.
  • U ziet de gedownloade podcast staan. Tik op het icoon, daarna op de aflevering en tot slot op Speel af.

Liefhebbers kunnen ook podcasts luisteren via de muziekstreamingsdienst Spotify. Aan de taal van de beschrijving bij de podcast is te zien in welke taal de podcast wordt gesproken.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.