Menu Zoek

App Podcasts gebruiken op Mac

Luisteren naar radioprogramma's, nieuws, hoorspelen of documentaires via de app Podcasts op de MacLuisteren naar radioprogramma's, nieuws, hoorspelen of documentaires via de app Podcasts op de Mac.

Een podcast is een opgenomen audiofragment dat u op elk willekeurig moment kunt beluisteren. Op de Mac kan dat via de app Podcasts. In deze app staan veel verschillende soorten podcasts. Van opgenomen radioprogramma's en gesproken columns tot interviews, hoorspelen en documentaires. Ideaal om bijvoorbeeld naar te luisteren bij het koken, tijdens het tuinieren of gewoon in de luie stoel.

Op een Mac met het besturingssysteem macOS 10.15 Catalina of hoger staat standaard de app Podcasts om audioprogramma's mee af te luisteren. Op eerdere versies van het besturingssysteem luistert u naar zogenoemde podcasts via het programma iTunes. In dit artikel gaan wij alleen in op de app Podcasts. Open deze app als volgt:

  • Klik in het Dock op Finder Pictogram Finder met gezichtje .
  • Klik links in het Finder-venster op Apps.
  • Dubbelklik op Podcasts.
  • Klik de eerste keer op Begin met luisteren.

Zoals we al aangaven zijn er veel verschillende podcasts beschikbaar. Om de luisteraar te helpen bij het zoeken naar een interessante podcast biedt Apple hulp met overzichten. Klik in het linkermenu op Ontdek om binnen verschillende categorieën suggesties voor podcasts te bekijken. Weten wat op dit moment de populairste podcasts zijn? Klik dan in het linkermenu op Hitlijsten. Hier staan de meest beluisterde programma's en diens afleveringen. Om de populairste podcasts over een bepaald onderwerp te bekijken klikt u rechtsboven op Alle categorieën en vervolgens op een categorie.

Een tip gekregen voor een specifieke podcast? Zoek deze dan rechtstreeks op.

  • Klik linksboven op Zoek in de zoekbalk.
  • Typ de zoekterm. Bijvoorbeeld de naam van de podcast of een onderwerp.
  • Druk op de Enter-toets.
  • Zoekresultaten verschijnen. Ze zijn onderverdeeld in programma's en afleveringen. Klik op een programma om een overzicht te zien van de podcast. Klik op een aflevering om direct een specifieke aflevering te beluisteren.

Het starten van een podcast kan op verschillende plekken en op verschillende manieren. Klik bijvoorbeeld dubbel op de introductietekst van een aflevering. Of klik op het afspeelteken in de afbeelding bij een aflevering of podcast. Zodra een aflevering begint met spelen staat er bovenin het scherm welke podcast op staat. Links daarvan staan drie knoppen voor het terugspoelen, pauzeren of vooruit spoelen.

Afspeelweergave Podcast-app

Een leuke podcast gevonden? Abonneer dan op het programma. Zo vindt u het programma gemakkelijk terug en bent u altijd op de hoogte van nieuwe afleveringen.

  • Zoek een podcast op één van de eerdergenoemde manieren op en klik op de podcast.
  • Klik rechts op + Volg. (Hebt u een specifieke uitzending voor u, klik dan op het pictogram van een cirkel met drie puntjes > Volg programma.)
  • Wilt u meldingen over nieuwe afleveringen ontvangen? Klik dan in het venster dat verschijnt op Schakel berichtgeving in. Zo niet, klik dan op Niet nu.
  • De podcast is voortaan terug te vinden in het linkermenu bij 'Programma's'. Daar staat een overzicht van alle podcasts waarop u bent geabonneerd.
  • Klik in het linkermenu op Nieuwste afleveringen. Een overzicht met de nieuwste afleveringen van de podcasts waarop u een abonnement hebt verschijnt. Dubbelklik op zo'n aflevering om 'm meteen te luisteren.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.