Menu Zoek

Online stemhulpen Tweede Kamerverkiezingen

verkiezingen De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 22 november. Er zijn dit keer veel nieuwe partijen. Vul de stemwijzers in en weet welke partij bij u past.

We mogen weer naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. En indirect een nieuwe regering. Een ding is zeker: het wordt geen kabinet Rutte; want Rutte krijgt een functie elders. Maar welke partij past het best bij u? De nieuwe combinatie GL/PvdA of NSC, de partij van Omtzigt? Of wordt het Politieke Partij voor Basisinkomen of de PartijvdSport? En waar staan de partijen eigenlijk voor? Online stemwijzers helpen u kiezen tussen de 26 partijen. Alle stemwijzers werken met stellingen. Sommige kijken naar het verkiezingsprogramma, andere naar het stemgedrag van een partij.

Stemwijzer heeft dertig stellingen, bijvoorbeeld ‘Nieuwbouwwijken moeten voor ten minste 40 procent bestaan uit sociale huurwoningen.’ Per stelling kunt u kijken wat de partijen vinden. Of vragen om meer achtergrondinformatie zodat u een weloverwogen keuze maakt. Geef na de stellingen aan welke onderwerpen u extra belangrijk vindt. En welke partijen u wilt opnemen in het advies. Daarna toont Stemwijzer drie partijen die het meest aansluiten bij uw ideeën. Onder de top drie ziet u hoe de andere partijen hebben gescoord. Misschien merkt u hier dat de partij waarop u wil stemmen, eigenlijk helemaal niet bij uw mening past.

Ook Kieskompas werkt met dertig stellingen. Er zijn altijd vijf antwoordmogelijkheden: helemaal mee eens, mee eens, neutraal, mee oneens, helemaal mee oneens. Het resultaat na de stellingen is een kompas van links naar rechts en progressief naar conservatief. Uw opvattingen staan tussen alle partijen. Zo vindt u snel de partij die het meeste bij u past.

Stemadvies.nu groepeert de stellingen in thema’s: Klimaat & Stikstof, Europese Unie, Immigratie & Asiel, Racisme & Woke, Huisvesting, Belasting & Uitkering, Justitie & Politie, Gezondheidszorg & Corona, Democratie &Vrijheid. Aan het eind krijgt u ook hier een overzicht van alle partijen. Daarbij staat in procenten hoe goed ze bij u passen.

De vorige stemwijzers worden gemaakt op basis van de verkiezingsprogramma’s. Ze kijken niet naar het stemgedrag in de Tweede Kamer. De stemhulpen hieronder doen dat wel. Want een partij kan in verkiezingstijd wel zeggen dat ze de zorg in Nederland wil verbeteren. Maar hoe stemt die partij in de Tweede Kamer als het erop aankomt?

Stemchecker kijkt naar wat partijen echt stemden in de Tweede Kamer. Vergelijk uw politieke opvattingen met het stemgedrag van de fracties. Ook de Echte Kieswijzer werkt op basis van stemgedrag bij moties in de Tweede Kamer. Net zoals Stemmentracker. Daar kunt u bij de dertig stellingen (bijvoorbeeld ‘De overheid moet alle regels over stikstof afschaffen’) voor of tegen stemmen. Ook ziet u of een motie is aangenomen.

Écht uitgebreid is Partijgedrag.nl. Ook dit is een kieswijzer op basis van stemmingen in de Tweede Kamer. Maar net zo interessant is het onderdeel Partijgelijkenis. Daar kunt u zien hoeveel en op welk gebied partijen van elkaar verschillen in stemgedrag. Handig als u twijfelt tussen twee of drie partijen. Zo ziet u dat bijvoorbeeld Volt en Omtzigt ongeveer hetzelfde denken over Cultuur en recreatie. Maar ze denken heel anders over Landbouwbeleid. Opvallend: VVD en het CDA stemmen in 81 procent van de gevallen hetzelfde bij moties in de Tweede Kamer, terwijl ook BBB en SGP bij driekwart van de voorstellen hetzelfde stemmen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.