Menu Zoek

Overal rekenen met iPhone-app Rekenmachine

overal rekenen met de iphone-app rekenmachine

In de winkel twee bedragen bij elkaar optellen, of uw kleinkind helpen met wiskunde? De Rekenmachine-app op de iPhone helpt u uit de brand.

Een klein sommetje uitrekenen lukt vaak wel uit het hoofd. Maar bij het klussen ingewikkelde lengtematen bij elkaar optellen? Dat is vaak lastiger. Pak de Rekenmachine-app erbij en laat de iPhone het antwoord uitrekenen. De rekenmachine heeft een aantal verborgen functies die verschijnen als de telefoon horizontaal staat.

 • Zoek de app op in het snelmenu. Veeg van de rechterbovenhoek naar beneden zodat dit opent. Let op: dit kan ook als de telefoon nog vergrendeld is. Handig, dan is de pincode niet nodig.
 • Tik op de sneltoets van de rekenmachine: Rekenmachine.
 • De rekenmachine opent. Tik op de toetsen om een som uit te rekenen zoals u gewend bent met een rekenmachine.
 • Tik op de toets AC om de berekening ongedaan te maken en een nieuwe berekening te doen.

Bent u uw kleindochter of buurkind aan het helpen met wiskunde? Voor worteltrekken, kwadrateren en sinus, cosinus en tangens berekenen hebt u tegenwoordig bijna geen grafische rekenmachine meer nodig. Dit kan gewoon op de iPhone.

 • Pak de app erbij zoals hierboven beschreven.
 • Draai de iPhone een kwartslag om alle opties te zien.
  • Draait het beeld niet mee? Dan staat het ‘Staanderichtingslot’ aan. Veeg weer van de rechterbovenhoek naar beneden om het snelmenu te openen.
  • Tik op de sneltoets van het Staanderichtingslot: Staanderichtingslot.

Wordt het pictogram grijs? Dan staat het slot uit en draait het beeld mee. De app ziet er nu zo uit:

Rekenmachine

Laat de rekenmachine met de extra opties ingewikkeldere sommen voor u uitrekenen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.