Menu Zoek

Pagina verversen of vernieuwen

ververs Ververs een webpagina met de hand als-ie vastloopt of niet alle plaatjes zichtbaar zijn. Of bijvoorbeeld bij een nieuwspagina.

Websites bezoeken we met een browser, zoals Chrome of Safari. De browser toont één pagina tegelijk van een site. De pagina wordt 'geladen', heet het dan. Soms gaat dat niet goed. Het laden stopt voordat de hele pagina zichtbaar is. Of niet alle plaatjes zijn zichtbaar. Browsers hebben daarom allemaal een functie om de pagina opnieuw te laden. Soms spreekt men ook wel van de pagina verversen of de pagina vernieuwen.

Sommige sites maken bij belangrijke nieuwsgebeurtenissen of sportwedstrijden een pagina die voortdurend nieuwe informatie krijgt. Zo'n pagina ververst zichzelf. Dat gaat niet altijd goed. Ook dan komt de browserfunctie van pas. U ververst de pagina dan gewoon zelf.

Elke browser, op pc, Mac of mobiel, heeft een knop die de geladen pagina vernieuwt. En het icoon op die knop is overal min of meer dezelfde: een gebogen pijl.

Pagina verversen

De knop zit in elke browser in of naast de adresbalk. Klik of tik op de knop en de pagina vernieuwt. Gebruikers van Chrome op de telefoon hebben een extra stapje nodig. Tik rechtsboven op de drie verticale puntjes, dan verschijnt de verversknop.

Druk de Ctrl-toets en F5 tegelijk in om een geladen webpagina te verversen. Daarmee zeg je tegen de browser: haal de pagina opnieuw op van internet. Makkelijker wordt het niet!

Safari op de Mac ververst een pagina als u de volgende toetscombinatie gebruikt: Cmd+R. De combinatie Appeltje+R doet hetzelfde.

Op de telefoon is er nog een manier om een pagina snel te verversen. Trek hem naar beneden. Dat gaat als volgt: veeg met de wijsvinger over de pagina en laat de vinger aan het einde van het scherm los. Bovenin verschijnt kort het ververs-icoon als teken dat de pagina wordt vernieuwd.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.