Menu Zoek

Pas op voor misleidende en dure doorschakeldiensten

telefoon

Snel een telefoonnummer in Google opzoeken? Blijf alert! Gehaaide ondernemers zetten dure doorkiesnummers online. Gevolg: onnodige en hoge belkosten.

Wie bijvoorbeeld de Belastingtelefoon wil bellen vindt het nummer razendsnel via Google.

Belastingtelefoon-gratis nummer

Maar wie de zoekresultaten afloopt ziet ook nummers die geld kosten. Wat gebeurt hier?

Belastingtelefoon-betaald

Het is in Nederland legaal om een betaalde doorschakeldienst aan te bieden die niets meer doet dan doorverbinden naar een bestaande gratis dienst. Zoals de Belastingtelefoon. Wie niet oplet, betaalt soms wel 1 euro per minuut voor een dienst die feitelijk gratis is. Dat is toch misleiding, zou je met je boerenverstand zeggen? Maar dat is het niet altijd in de ogen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Een doorschakeldienst is legaal wanneer ‘duidelijk is wie de aanbieder is, wat de dienst inhoudt en wat het kost.’ Dat klinkt helder, maar is in de praktijk best wel vaag. Het komt erop neer dat het de verantwoordelijkheid is van de consument zich goed en juist te informeren. Ons advies: zoek gerust een nummer via Google, maar ga na of u het juiste nummer hebt gevonden.

De Belastingdienst, Belastingtelefoon en veel andere overheidsdiensten, banken, providers en tal van commerciële diensten hebben te maken met onnodige en dure doorschakeldiensten. Volg deze stappen en bel nooit meer onnodig duur:

  • Zoek een nummer via Google (of een andere zoekmachine), bijvoorbeeld dat van de Belastingtelefoon.
  • Een nummer gevonden tussen de treffers? Klik dan op de desbetreffende link.
  • Op welke pagina komt u uit? In het voorbeeld van de Belastingtelefoon moet dat een pagina zijn van de Belastingdienst. In het adres moet staan ‘https://www.belastingdienst.nl’
  • Hoort de website die is geopend bij de instantie die u zoekt? Dan weet u dat u het juiste telefoonnummer te pakken hebt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.