Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 april 2021

Pdf opslaan en afdrukken met Adobe Reader DC

adobe pdf logo

Een pdf-bestand opslaan, werkt vaak net iets anders dan in Word of Excel. Wat is de beste aanpak?

Op internet een pdf-document opslaan en afdrukken is zo gedaan. Wie Google Chrome, Firefox of Edge gebruikt, hoeft geen programma te installeren. Gebruikt u Internet Explorer, dan hebt u het programma Adobe Reader nodig. Wij leggen uit hoe u met Adobe Reader een document opslaat en afdrukt.

Een document opslaan, gaat zo:

 • Klik onder- of bovenaan op het pictogram 'Een kopie opslaan'Opslaan. Ziet u het pictogram niet, verplaats dan de muis naar de onderkant van het document tot de balk zichtbaar wordt.
 • Kies waar u het document wilt opslaan. Dit doet u door achter 'Opslaan in' de gewenste map te selecteren.
 • Klik op Opslaan.

Om het document direct te printen, doet u dit:

 • Klik onder- of bovenaan op het pictogram 'Bestand afdrukken'Afdrukken . Ziet u het pictogram niet, verplaats dan de muis naar de onderkant van het document tot de balk zichtbaar wordt.
 • Selecteer zo nodig de printer die u wilt gebruiken.
 • Stel eventueel verdere eigenschappen in voor de printer.
 • Klik op Afdrukken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.