Menu Zoek

Moeite met sneltoetsen? Gebruik Plaktoetsen

plaktoetsen gebruiken in windows 10

Druk met 'Plaktoetsen' de combinatie van toetsen achter elkaar in op het toetsenbord, in plaats van tegelijkertijd. Dat is net even wat makkelijker.

De naam Plaktoetsen is een beetje gek, maar de werking doet wel aan het begrip 'plakken' denken. Met Plaktoetsen ingeschakeld, blijven Shift, Ctrl, Alt en de Windows-toets even 'plakken' na het indrukken. Dat geeft de gebruiker tijd om de tweede of derde toets van een sneltoets in te drukken. Druk bij Ctrl+S dus eerst de Ctrl-toets in en daarna de S, in plaats van tegelijk.

Windows heeft veel sneltoetsen. De gebruiker geeft de computer daarmee een opdracht. Denk aan Ctrl+S voor het opslaan van een bestand, Ctrl+X voor knippen of Ctrl+V voor het plakken van gekopieerde of geknipte inhoud. Of Shift en een letter om een hoofdletter te typen.

Sneltoetsen gebruiken we normaal door de eerste toets ingedrukt te houden en de andere toets(en) daarna in te drukken. Wie dat onhandig of moeilijk vindt of wie met één hand het toetsenbord gebruikt, komt uit bij Plaktoetsen.

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen. Dat is het pictogram van het tandwiel.
 • Klik op Toegankelijkheid.
 • Klik op Toetsenbord.
 • Schakel de functie Plaktoetsen in:
  • Windows 10: Klik onder 'Plaktoetsen gebruiken' op schuifknop met het woord 'Uit' ernaast. De schuifknop wordt blauw en er verschijnen meerdere opties.
  • Windows 11: klik achter 'Plaktoetsen' op de schuifknop om deze functie aan te zetten. Klik daarna achter 'Plaktoetsen' op het kleine pijltje. Er verschijnen meerdere opties.
 • Schakel de optie Sneltoets om Plaktoetsen te starten toestaan (Windows 10) of Sneltoets voor Plaktoetsen (Windows 11) in. De Plaktoetsen schakelen in als u vijf keer snel achter elkaar op Shift drukt en vervolgens op Ja klikt.
 • Plaktoetsen schakelen uit als er twee toetsen tegelijk worden indrukt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u een hoofdletter typt via Shift+letter. Vindt u dit onhandig? Schakel de optie Plaktoetsen uitschakelen als u twee toetsen tegelijk indrukt dan uit.

Zijn de Plaktoetsen ingeschakeld en wilt u een combinatie maken met Shift, Ctrl, Alt of de Windows-toets? Dat werkt zo:

 • Druk op het toetsenbord op de toets Shift, Ctrl, Alt of Windows-toets.
 • Druk op de volgende toets.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.