SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: printerproblemen oplossen in Windows 10

1103-tip-printer

Doet de printer het niet goed (meer) in Windows 10? Koop niet zomaar een nieuwe, probeer het probleem eerst op te lossen.

Elke nieuwe versie van Windows brengt wat kinderziektes met zich mee. Een bekend probleem is dat randapparatuur het ineens niet meer doet. Vooral printers haperen weleens na een overstap op een nieuwe versie van Windows. Hoewel niet elk probleem gemakkelijk op te lossen is, zijn er wat zaken die u zelf kunt doen.

Nakijken
De eerste actie is nakijken of de printer wel geschikt is voor Windows 10. Oudere modellen worden niet altijd meer ondersteund. Op de website van de fabrikant van de printer is vaak te vinden voor welke Windows bepaalde printers geschikt zijn. Komt u er niet uit? Stel uw vraag dan aan de helpdesk van de fabrikant. Vaak is deze te benaderen via de website, soms is er ook telefonische ondersteuning beschikbaar. Is de printer niet geschikt voor Windows 10? Dan kunt u de volgende stappen ook proberen. Maar de kans bestaat dat de printer te oud is voor de nieuwe Windows.

Aansluiten
Nu gaan we kijken of uw printer wel toegevoegd is aan de computer.

  • Klik op Starten > Instellingen > Apparaten.
  • Staat uw printer onder het kopje 'Printers en scanners'? Mooi, dan kunt u verder met de volgende alinea. Staat uw printer er niet bij? Klik dan op Een printer of scanner toevoegen.
  • Windows zoekt naar printers. Mogelijk wordt de uwe gevonden. Wordt er niks gevonden of staat uw printer er niet bij? Klik dan op De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst.
  • Een nieuw venster opent. Standaard staat de optie 'Mijn printer is iets ouder. Help mij met zoeken' aangevinkt. Laat dit zo staan en klik op Volgende.

Mogelijk wordt uw printer alsnog gevonden en herkend door Windows.

Verbinding controleren
Misschien ligt het erg voor de hand, maar zijn alle kabels wel goed aangesloten? Veel printers zijn via wifi verbonden met de computer. Hebt u problemen met draadloos aangesloten printers? Verbind de printer dan via een kabel met de computer. Er zijn gevallen bekend waarbij alles het ineens weer deed. De wifi-verbinding bleek niet goed te werken in Windows 10.

Nieuwe driver
Elk apparaat wordt binnen Windows aangestuurd door een driver. Dat is een programma dat zorgt dat de communicatie tussen Windows en de apparatuur goed verloopt. Het is belangrijk een driver voor uw printer te installeren die goed werkt onder Windows 10. Zoek op de website van de fabrikant van de printer of er een nieuwe driver beschikbaar is. Kunt u de driver niet vinden? Neem contact op met de fabrikant en vraag of er een driver beschikbaar is en waar u die kunt downloaden. Installeer de driver en herstart de computer.

Problemen oplossen
Windows heeft ook een eigen functie die helpt bij het oplossen van problemen. Het werkt zo:

  • Klik onder in beeld op het pictogram van het vergrootglas.
  • Typ in het zoekvak 'Apparaten en printers'.
  • Klik op de suggestie Apparaten en printers Configuratiescherm.
  • Een venster opent met daarin de aangesloten apparaten en printers. Klik met de rechtermuisknop op de naam van uw printer.
  • Klik in het snelmenu op Problemen oplossen.
  • Dit is een hulpprogramma om problemen op te sporen en te verhelpen. Volg de stappen. Mogelijk verhelpt dit programma de problemen.

Hulpprogramma uitvoeren
Hebt u de vorige stappen uitgevoerd en komt u er nog steeds niet uit? Op de website van Microsoft is de 'probleemoplosser voor printers' te downloaden. Klik de blauwe link aan en kies dan voor Uitvoeren. Het hulpprogramma wordt gedownload en gaat direct van start. De aanwijzingen zijn in het Nederlands. Volg de stappen en kijk of dit programma uw printerproblemen oplost.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.