Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Printerproblemen oplossen in Windows

1103-tip-printer

Werkt de printer niet meer in Windows? Koop niet gelijk een nieuw exemplaar. Probeer het probleem eerst op te lossen.

Elke nieuwe versie van Windows brengt wat kinderziektes met zich mee. Een bekend probleem is dat randapparatuur het ineens niet meer doet. Vooral printers haperen weleens na een overstap op een nieuwe versie van Windows. Hoewel niet elk probleem gemakkelijk op te lossen is, zijn er wat zaken die u zelf kunt doen.

Kijk eerst of de printer wel geschikt is voor de Windows-versie die op uw computer is geïnstalleerd. Oudere modellen worden niet altijd meer ondersteund. Op de website van de fabrikant van de printer staat vaak voor welke Windows-versies bepaalde printers geschikt zijn. Komt u er niet uit? Stel uw vraag dan aan de helpdesk van de fabrikant. Meestal is deze te benaderen via de website. Soms is er ook telefonische ondersteuning beschikbaar. Als u de printer niet aan de praat krijgt, kunt u de volgende stappen proberen. Maar de kans bestaat dat de printer te oud is voor de nieuwe Windows.

Nu kijken we of de printer toegevoegd is aan de computer.

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen. Dat is het pictogram van het tandwiel.
 • Klik in Windows 10 op Apparaten > Printers en scanners. Klik in Windows 11 op Bluetooth en apparaten > Printers en scanners.
 • Mogelijk staat uw printer al in de lijst. Klik er dan op om verbinding te maken. Is dit niet het geval? Klik in Windows 10 dan op Een printer of scanner toevoegen. Klik in Windows 11 achter 'Een printer of scanner toevoegen' op Apparaat toevoegen.
 • Windows zoekt naar printers. Klik op de naam van uw printer als deze gevonden is. Staat de printer er alsnog niet bij? Klik dan in Windows 10 op De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst. Klik in Windows 11 op Handmatig toevoegen.
 • Een nieuw venster opent. Standaard staat de optie 'Mijn printer is iets ouder. Help mij met zoeken' aangevinkt. Laat dit zo staan en klik op Volgende. Mogelijk wordt de printer nu herkend door Windows.

Misschien ligt het erg voor de hand, maar zijn alle kabels wel goed aangesloten? Veel printers zijn via wifi verbonden met de computer. Hebt u problemen met draadloos aangesloten printers? Verbind de printer dan via een kabel met de computer. Er zijn gevallen bekend waarbij alles het ineens weer deed. De wifi-verbinding bleek niet goed te werken in Windows.

Elk apparaat wordt binnen Windows aangestuurd door een driver. Dat is een programma dat zorgt dat de communicatie tussen Windows en de apparatuur goed verloopt. Het is belangrijk een driver voor uw printer te installeren die goed werkt onder Windows 10 of 11. Zoek op de website van de fabrikant van de printer of er een nieuwe driver beschikbaar is. Kunt u de driver niet vinden? Neem contact op met de fabrikant en vraag of er een driver beschikbaar is en waar u die kunt downloaden. Installeer de driver en herstart de computer.

Windows heeft ook een eigen functie die helpt bij het oplossen van problemen. Het werkt zo:

 • Klik in de Taakbalk op het vergrootglas om de zoekfunctie te openen.
 • Typ in het zoekvak 'Configuratiescherm'. Klik op Configuratiescherm.
 • Klik onder 'Hardware en geluiden' op Apparaten en printers weergeven.
 • Een venster opent met daarin de aangesloten apparaten en printers. Klik met de rechtermuisknop op de naam van uw printer.
 • Klik in het snelmenu op Problemen oplossen.
 • Dit is een hulpprogramma om problemen op te sporen en te verhelpen. Volg de stappen. Mogelijk verhelpt dit programma de problemen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.