Menu Zoek

Privébericht sturen op Facebook

210717_facebook_privebericht

Iets persoonlijks delen met een Facebookvriend? Doe dat via een privébericht. Zit diegene op dat moment ook op Facebook, dan kunt u direct chatten.

Veel van uw activiteiten op Facebook zijn door uw Facebookvrienden te bekijken. Maar u kunt een vriend ook een privébericht sturen als u niet wilt dat anderen meelezen. Handig voor de dingen die u echt persoonlijk wilt houden.

 • Ga naar facebook.com en log in met gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Klik in de menubalk op het pictogram van een tekstballon.
 • Klik links van 'Messenger' op Nieuw chatbericht.

  Nieuwe chat starten op Facebook

 • Een nieuw venster verschijnt. Typ bovenaan de naam van een Facebookvriend.
 • Klik op de vriend om een gesprek te beginnen.
 • In de tekstbalk waar 'Aa' staat en typ een bericht. Druk op de Enter-toets op het toetsenbord om het bericht te verzenden.

Als de ander niet op Facebook aanwezig is, kan het lang duren voor u antwoord krijgt. Klik gerust op het kruisje van het gesprek. Wanneer u een bericht terug krijgt, dan opent het chatvenster vanzelf. Gebeurt dit niet, dan komt in het menu bij het tekstballonnetje een rood cijfer.

U kunt ook op een andere manier een chat beginnen. Bekijk daarvoor het onderstaande filmpje. Inmiddels heeft Facebook een ander uiterlijk gekregen, maar de stappen kloppen nog steeds.

In de Facebook-app voor smartphones en tablets zit de chatfunctie niet. Daar heeft Facebook een aparte app voor: Messenger. Lees meer over de verschillende berichten van Facebook in het artikel 'Berichten op Facebook'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.