Menu Zoek

Regelafstand Word aanpassen

regelafstand-aanpassen-thumb Is een tekst in Word onoverzichtelijk of niet ruimtelijk genoeg? Pas de regelafstand aan en het probleem is opgelost.

Tussen de regels tekst in een Word-bestand zit een kleine witruimte. Die zorgt ervoor dat de regels niet aan elkaar worden geplakt. En dus dat een tekst goed leesbaar is. Deze zogeheten regelafstand is (meestal) automatisch ingesteld op 1.15. Dit leest op zich prima: het oogt netjes en er kan veel tekst op een pagina. Is de pagina toch niet ruimtelijk genoeg? Maak de regelafstand dan groter. Bedenk wel: een grotere regelafstand betekent dat er (iets) minder tekst op een pagina past. Het is gemakkelijk om een beetje te 'spelen' met de witruimte tussen de regels. Maak 'm groter of kleiner om te ontdekken wat u fijn vindt.

We passen de regelafstand aan in een Word-bestand waar al tekst in staat.

 • Open het Word-bestand.
 • Selecteer een stuk tekst. Klik aan het begin van de tekst, houd de muis ingedrukt, en sleep tot het eind van de tekst die u wilt selecteren. Laat dan los. U ziet daarna dat de tekst gemarkeerd is.
 • Klik boven in het lint bij het onderdeel ‘Alinea’ op het icoon van de regelafstand. Zorg er wel eerst voor dat het tabblad Start is geselecteerd (dit is meestal automatisch zo).

Regelafstand aanpassen in Word

 • Klik een van de opties aan, bijvoorbeeld 1,5. De regelafstand wijzigt nu.

Tip: Wilt u in één keer het hele document omzetten naar een andere regelafstand? Druk Ctrl + A in op het toetsenbord. Alle tekst is dan geselecteerd. Klik op het regelafstand-icoon om een nieuwe regelafstand in te stellen.

Ook in Word Online zit de optie om de regelafstand te wijzigen. We doen dit weer bij een bestand waar al tekst in staat.

 • Ga naar https://www.office.com/.
 • Log in met uw Microsoft-account.
 • Open Word.
 • Open een Word-bestand.
 • Selecteer een stuk tekst. Klik aan het begin van de tekst, houd de muis ingedrukt, en sleep tot het eind van de tekst die u wilt selecteren. Laat los. De tekst is gemarkeerd.
 • Klik op de drie horizontale puntjes bij de opties bovenaan het document.

Regelafstand aanpassen in Word Online

 • Klik op Regelafstand en kies een van de afstanden.

Tip: Ook in Word Online kunt u in één keer het hele document omzetten naar een andere regelafstand. Druk Ctrl + A in op het toetsenbord. Alle tekst is geselecteerd. Pas de regelafstand aan via de drie puntjes > Regelafstand.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.