Menu Zoek

Scherm vergroten in Windows

scherm vergroten(1)

Vergroot het scherm in Windows met het vergrootglas. Handig als u wat moeite hebt om onderdelen te lezen.

Hoe groter het beeldscherm, hoe kleiner de letters en programma's worden getoond. Het is dan soms lastig om alles goed te zien. Daarom is Windows voorzien van een ingebouwd vergrootglas. Net zoals een loep vergroot het de delen van het scherm waar het vergrootglas op gericht is.

Vergroot het scherm gemakkelijk met het Vergrootglas.

 • Druk op het toetsenbord op de toets met het Windows-logo en houd deze ingedrukt.
 • Druk op het toetsenbord links van de Backspace-toets op het plusteken.
 • Bovenaan verschijnen de functies van het Vergrootglas.

Inzoomen met Windows

 • Klik op het plusje of houd de Windows-toets ingedrukt en druk op het plusteken op het toetsenbord om in te zoomen.
  • Kunt u bovenstaande functies niet direct zien? Beweeg dan met de muisaanwijzer naar de bovenkant van het scherm.
 • Het zoompercentage wijzigt naar 200% procent. Alles is groter in beeld. Zoom eventueel op bovenstaande manier in tot maximaal 1600%. U ziet dan niet het hele beeldscherm meer. Beweeg de muisaanwijzer om een ander deel van het scherm te zien.

Iets teveel ingezoomd? Maak zo het scherm weer kleiner:

 • Druk bovenaan op het minnetje of druk op het toetsenbord de Windows-toets en de toets met het minteken tegelijk in om uit te zoomen
 • Het scherm wordt verkleind. Het laagste zoompercentage is 100%. Klik op het kruisje om het venster te sluiten.

Het zoompercentage wordt automatisch weer teruggezet naar 100% (indien nodig).

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.