SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Scherm vergroten met het Vergrootglas in Windows

Zoomen in Windows 10

Windows 10 heeft een ingebouwd vergrootglas om het hele scherm of delen daarvan groter in beeld te brengen. Schakel het vergrootglas in met het toetsenbord.

Hoe groter het beeldscherm, hoe kleiner de letters en programma's worden getoond. Het is dan soms lastig om alles goed te zien. Daarom is het besturingssysteem voorzien van een ingebouwd vergrootglas. Net zoals een loep, vergroot het de delen van het scherm waar het vergrootglas op gericht is.

In Windows 'stuurt' u het vergrootglas met de muisaanwijzer naar de delen van het scherm die u groter in beeld wilt. Maar het aan- en uitzetten van de functie 'Vergrootglas' gaat snel met het toetsenbord. Ook de mate van vergroten regelt u met een sneltoets.

Gebruik het Vergrootglas zo:

 • Druk op de Windows-toets (met het Windows-logo, linksonder op het toetsenbord) en houd hem ingedrukt.
 • Druk op het plusteken links van Backspace op het toetsenbord.
 • In beeld verschijnt een nieuw venster met de functies van het Vergrootglas. Houd de Windows-toets ingedrukt en druk één keer op het plusteken op het toetsenbord om in te zoomen.

Vergrootglas starten in Windows 10

 • Het zoompercentage wijzigt naar 200% procent. Alles is groter in beeld. U ziet nu niet het hele beeldscherm meer. Beweeg de muisaanwijzer om een ander deel van het scherm te zien.
 • Elke keer dat u op Windows-toets+plusteken drukt, wordt er meer ingezoomd met stappen van 100% tot maximaal 1600%.

Wilt u weer uitzoomen?

 • Druk op Windows-toets+minteken om minder in te zoomen. Dit gaat ook in stappen van 100%. Het laagste zoompercentage is 100%.
 • Klik op het kruisje om het venster te sluiten.

Het zoompercentage wordt automatisch weer teruggezet naar 100% (indien nodig).

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.