Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Schermafbeelding maken op Android-telefoon

schermafbeelding android-smartphones1

Maak met een schermafbeelding een foto van het scherm van de smartphone. Handig als u bepaalde informatie wilt bewaren of doorsturen naar iemand.

Een schermafbeelding of screenshot maakt een exacte kopie van alles wat er op het scherm staat. Handig bij het delen van gegevens uit documenten en mailtjes. Denk aan de gegevens van uw vlucht of hotelboeking. Een schermafbeelding is op meerdere manieren te maken, afhankelijk van de Android-versie en het apparaat.

Maak zo een schermafbeelding met een Android-toestel:

 • Open het vast te leggen scherm. Bijvoorbeeld een app of site.
 • Druk tegelijkertijd op de aan-uitknop en de knop voor volume omlaag. Of als dat niet werkt, houd de aan-uitknop enkele seconden ingedrukt en tik op Screenshot.
 • Er verschijnt onderin een klein voorbeeld van de schermafbeelding. Tik erop om de schermafbeelding te bekijken.

Samsung-toestellen hebben nog een andere manier om een schermafbeelding te maken: veeg met de zijkant van de hand van links naar rechts (of andersom) over het scherm. Controleer zo of deze functie aanstaat:

 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Geavanceerde functies.
 • Tik vanaf Android 9 op Bewegingen en gebaren. Sla deze stap in eerdere Android-versies over.
 • Tik op Vegen voor schermafbeelding als de functie nog uitstaat.

Een schermafbeelding bevat in principe alleen het gedeelte dat zichtbaar is op het scherm. Bezitters van een Samsung-telefoon hebben de extra mogelijkheid tot scrollen. Hiermee wordt bijvoorbeeld bij een lang artikel ook de rest van een webpagina gefotografeerd. Lees de tip 'Schermafbeelding hele pagina Android' voor de precieze instructies.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.