Menu Zoek

Schermafbeelding maken op Android-telefoon

schermafbeelding android-smartphones1

Maak met een schermafbeelding een foto van het scherm van de smartphone. Handig om informatie te bewaren of door te sturen naar iemand.

Een schermafbeelding, ook wel screenshot genoemd, is een exacte kopie van alles wat er op het scherm staat. Handig bij het delen van gegevens uit documenten en mailtjes. Denk aan de gegevens van uw vlucht of hotelboeking.

Maak zo een schermafbeelding met een Android-toestel:

 • Open het vast te leggen scherm. Bijvoorbeeld een online nieuwsbericht.
 • Druk tegelijkertijd op de aan-uitknop en de knop voor volume omlaag. Dit hoeft maar kort. Werkt dat niet? Houd de aan-uitknop enkele seconden ingedrukt en tik op Screenshot.
 • Er komt een soort flits over het scherm. Onderaan verschijnt een klein voorbeeld van de schermafbeelding. Tik erop om de schermafbeelding te bekijken.
 • Maakt u voor het eerst een schermafbeelding dan vraagt de app of u met Galerij of Foto's de afbeelding wilt openen. Tik op Galerij of Foto's. Geef daarna aan of u hem alleen deze keer zo wilt openen (tik op Eén keer) of dat u hem altijd zo wilt openen (tik op Altijd).

  Gaat het in de schermafbeelding alleen om een specifiek gedeelte? Dan kan het handig zijn om de rest eraf te snijden.

  • Maak een schermafbeelding op de manier die hierboven is beschreven.
  • Onderaan verschijnt de schermafbeelding in het klein. Daarnaast staat het icoon 'Bijsnijden' Pictogram 'Bijsnijden'. Tik hierop.
  • Over de schermafbeelding zit een vlak. De hoekjes hebben wat dikkergedrukte randjes. Tik op een hoekje en sleep deze naar binnen of buiten om het vlak kleiner of groter te maken.
  • Staat het vlak op de goede plek? Tik onderaan het scherm op het pictogram 'Opslaan' Pictogram 'Opslaan'.

  Een schermafbeelding bevat in principe alleen het gedeelte dat zichtbaar is op het scherm. Op Samsung-telefoons kun je ook nog naar beneden scrollen. Hiermee wordt bijvoorbeeld bij een lang artikel ook de rest van een webpagina gefotografeerd.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.