Menu Zoek

Schrikkeljaar 2024

29 februari 2024

Dit jaar, 2024, is een schrikkeljaar. Februari telt dan 29 dagen in plaats van 28.

Om de vier jaar komt er in februari een extra dag bij. Die extra dag noemen we schrikkeldag. Kijk op Kalender-365.nl wanneer de volgende schrikkeljaren zijn.

Het woord schrikkeljaar komt van het Middeleeuwse scricken. Dit betekent iets als ‘lopen met grote passen’ en ‘springen’. Maar waarom is deze dag er? De aarde draait elk jaar om de zon. En daar doet hij 365,25 dagen over. Dit is dus een kwart dag langer dan de 365 dagen die er normaal in een jaar zitten. Om in de pas te blijven lopen, plakken we er elke vier jaar een extra dag bij. Het jaar telt dan 366 dagen. En is een schrikkeljaar eigenlijk echt nodig? Ja, anders verschuiven op de lange duur de seizoenen te veel. De zomer zou dan bijvoorbeeld veel te vroeg beginnen.

De schrikkeldag is altijd de zestigste dag van het jaar. Hierna volgen nog 306 dagen tot het einde van het jaar. Er zijn dit jaar 9723 mensen jarig op 29 februari, zo ook de bekende televisiepresentatrice Sonja Barend. Zij is geboren op 29 februari 1940.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.