Menu Zoek

Snel bestanden openen met rechtermuisknop

snel_bestanden_openen_rechtermuisknop

Word- of Exceldocumenten lastig te vinden? Kijk bij recente of vastgemaakte documenten.

Staan programma’s als Word en Excel op de taakbalk? Klik dan met de rechtermuisknop erop. Verschillende opties om documenten te openen verschijnen.

Kortgeleden nog een document geopend, maar is het niet meer te vinden? Niet getreurd, want waarschijnlijk staat het nog onder recent geopende items op de taakbalk. Vind het gemakkelijk terug:

  • Ga met de muis naar Word of Excel op de taakbalk.
  • Klik met de rechtermuisknop op het pictogram.
  • Onder ‘Recent’ staan een aantal documenten die u pasgeleden nog hebt geopend. Klik op het te openen document.
  • Staan er geen documenten? Dan staat er waarschijnlijk een instelling niet goed.
    • Klik op de Startknop > Instellingen > Persoonlijke instellingen > Startmenu.
    • Er staat een schuifje bij ‘Recent geopende items weergeven in Jumplists bij Start of op de taakbalk en in de snelle toegang voor de Verkenner’ (Windows 10) of ‘Recent geopende items weergeven in Start, Jumplists en de Verkenner’ (Windows 11). Klik op Uit om dit schuifje aan te zetten. Als het schuifje blauw is, staat hij aan. Nu wordt er bijgehouden welke bestanden u recent geopend hebt.

Het is mogelijk recent geopende bestanden vast te maken, waardoor ze altijd snel vindbaar zijn. Dit is handig als u bepaalde bestanden vaak gebruikt. Let op: om een document vast te maken, moet het wel recent geopend zijn, zodat het in het lijstje ‘Recent’ staat. Het vastmaken gaat dan als volgt:

  • Ga met de muis naar Word of Excel op de taakbalk.
  • Klik met de rechtermuisknop op het pictogram.
  • Onder ‘Recent’ staan verschillende documenten. Als u met de muisaanwijzer eroverheen gaat, verschijnen er pictogrammen van punaises Vastmaken_Windows_punaise rechts naast de documenten.
  • Klik achter een document op een punaise om hem vast te maken.
  • Het document staat nu standaard onder ‘Vastgemaakt’. Op deze manier zijn meer documenten toe te voegen.

Een volgende keer vindt u de documenten terug door op de taakbalk met de rechtermuisknop op Word of Excel te klikken en onder ‘Vastgemaakt’ te kijken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.