Menu Zoek

Snel rekenen in Excel

snel-rekenen-in-excel

Bereken in Excel snel het gemiddelde of de som van een reeks getallen. Zonder hoofdrekenen of het invoeren van formules.

Een paar getallen snel optellen, zonder hele berekeningen in te voeren? Excel heeft daarvoor een optie in de statusbalk.

 • Klik op de eerste cel met een waarde en houd de muisknop ingedrukt.
 • Versleep de muisaanwijzer over de cellen met de andere getallen.
 • De cellen worden grijs. Laat de muisknop los en de cellen zijn geselecteerd.
 • Kijk rechtsonder op de statusbalk.

Daar staat het gemiddelde, het aantal geselecteerde getallen en de uitkomst van de som.

Berekeningen op statusbalk in Excel

Standaard staan het ‘Gemiddelde’, het ‘Aantal’ en de ‘Som’ in de statusbalk. Dat is uit te breiden met 'Numerieke telling', 'Minimum' en 'Maximum'. Het verschil tussen 'Numerieke telling' en 'Aantal' is dat die laatste alle geselecteerde cellen telt. Terwijl die eerste alleen de cellen met een getalswaarde telt. Pas zo de informatie op de statusbalk aan:

 • Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige plek op statusbalk.
 • Voor de zichtbare opties staan een groen vinkje. Klik op een optie om aan- of uit- te vinken.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.