Menu Zoek

Snel vensters minimaliseren in Windows

scherm minimaliseren

Staan in Windows meerdere programma's, apps en sites open? Minimaliseer gemakkelijk alle vensters op één venster na.

Meerdere programma's tegelijkertijd gebruiken? Het beeldscherm is dan al snel gevuld met openstaande vensters. Denk aan Word, de Verkenner, meerdere websites, de app Foto's en digitale plaknotities. Dat is snel onoverzichtelijk; tijd voor een venster-schoonmaak. Maar een voor een alle vensters minimaliseren kost veel moeite. Gelukkig kan het makkelijker: het venster dat open moet blijven 'schudden' om de overige vensters te minimaliseren.

Laat als volgt één venster openstaan en verklein de andere geopende vensters. Wie Windows 11 gebruikt, moet de mogelijk (nog) aanzetten (zie volgende alinea).

 • Open het venster dat u niet wilt minimaliseren.
 • Klik op de balk bovenaan het venster en houd de muisknop ingedrukt.
 • Sleep het venster een aantal keer van links naar rechts en andersom. Dit is ook wel een schudbeweging.

De andere geopende vensters minimaliseren. Het heen en weer geschudde venster staat nog wel open.

In Windows 11 staat de schudfunctie standaard uit. Zet deze functie zo aan:

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen. Dat is het pictogram van het tandwiel.
 • Klik aan de rechterkant op Multitasking.
 • Zet de optie 'Titelbalk venster schudden' aan.
 • Klik rechtsboven op het kruisje om de instellingen af te sluiten.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.