Menu Zoek

Spam e-mails voorkomen

spam voorkomen (aangepast)

Spamberichten zijn niet alleen storend, maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Wapen u tegen spam met de volgende tips.

Wie kent ze niet: e-mails van een Nigeriaanse prins die een fortuin aan u wil schenken of mails van een bank waar u geen klant bij bent. Het is ongewenste e-mail, ook wel spam genoemd. Spam is heel storend en mogelijk zelfs gevaarlijk. Want klikt u op een link of bijlage, dan haalt u misschien wel een virus binnen of staat u onbewust persoonsgegevens af aan criminelen. Elk e-mailprogramma heeft een ingebouwde spamfilter die dit soort berichten tegenhoudt. Het spamfilter kan vaak helaas niet alle spam tegenhouden. Gelukkig kunt u zich tot op zekere hoogte ook zelf wapenen tegen spam e-mails.

Een voorbeeld van een spambericht:

Spam e-mail voorbeeld

Ongewenste e-mail is altijd irritant, maar of en wanneer het gevaarlijk wordt, hangt af van wat er in de e-mail staat en wat het doel van het bericht is. De tip ‘Spam of phishing, wat is het verschil?’ legt uit welke soorten spam er zijn.

We geven vier tips om voortaan minder spam te ontvangen:

 • Plaats uw e-mailadres niet online

  Zet uw e-mailadres niet op een openbare online omgeving. Bijvoorbeeld op uw eigen website of in een bericht op Facebook. De mensen die achter spam zitten, speuren geautomatiseerd het internet af naar mailadressen. Stuur iemand die uw e-mailadres nodig heeft altijd een privébericht. En als u op een openbare site uw mailadres vermeldt, schrijft het dan niet met een ‘@’ maar bijvoorbeeld met '[apenstaartje]’. Of schrijf ‘[punt]nl’ in plaats van '.nl'.

 • Gebruik een tweede e-mailadres

  U wilt meedoen aan een prijsvraag of een gratis product ontvangen. Vaak moet u dan een e-mailadres achterlaten. Mogelijk bestookt het bedrijf u daarna met reclames of, erger nog, verkoopt het uw contactgegevens door. Dat is niet wenselijk. Maak eventueel een tweede e-mailadres aan speciaal voor dit soort doeleinden. Dat e-mailadres kunt u na een tijdje weer verwijderen. Maak bijvoorbeeld een e-mailalias aan.

 • Reageer niet op kettingbrieven

  Bescherm ook andermans e-mailadres. Soms krijgt u een e-mail die een prijs belooft of die waarschuwt voor een telefoonnummer van oplichters. In het bericht wordt gevraagd om de e-mail met zoveel mogelijk mensen te delen. Dit is vaak spam. Reageer niet op het bericht en stuur het niet door naar familie en vrienden. Zo krijgt de spammer namelijk ook hun e-mailadressen.

 • Blokkeer afzenders van spam

  Om te voorkomen dat u nieuwe ongewenste mails van hetzelfde adres krijgt, kunt u de afzender blokkeren. Dat werkt per e-mailprogramma anders. Voor Gmail, Outlook en Outlook.com hebben we hier een beschrijving van.

Een spambericht openen is niet erg. U kunt gerust de inhoud bekijken, maar open bijlagen of linkjes niet. Twijfelt u over een bericht met een link, controleer dan of er niks geks in de url staat. Klik daarbij niet op de link. Beter nog: ga zelf naar de website van de zogenaamde afzender.

Het is slim om spamberichten te rapporteren. Daarmee kan de maildienst het spamfilter verbeteren. Hoe dit moet verschilt per e-mailprogramma. Meestal klikt u op het pictogram van drie puntjes en klikt op iets als ‘rapporteren’, ‘markeren als spam' of ‘spam melden'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.