U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp E-mail Artikel

Zó voorkom je spammail

Artikel

Spammails zijn vervelend. Vooral als de inbox er vol mee staat. Wat kun je tegen ongewenste mail doen?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,4 / 5 (39 stemmen)
Mijke Schomaker
Mijke Schomaker
Gewijzigd op 9 mei 2024

Wat is spam?

Spam is een verzamelnaam voor alle ongewenste mailtjes. Denk aan nepmails én reclamemails. Spamberichten zijn dus niet altijd gevaarlijk. Maar ze zijn wel vervelend. Want het kunnen er zo veel zijn. Alle mailprogramma's en -diensten hebben een spamfilter. Ze scannen dus mails op betrouwbaarheid. Helaas houdt dit filter niet alle spam en phishing tegen. Wat kun je zelf nog doen om spam te voorkomen?

1. Zet mailadres niet online

Verzenders van spamberichten speuren geautomatiseerd het internet af naar mailadressen. Daarom is het beter om deze gegevens niet online te plaatsen. Zet het mailadres bijvoorbeeld niet in een openbaar bericht op sociale media, op een website of forum. Stuur een privébericht als iemand uw mailadres nodig heeft. Wilt u echt heel graag uw mailadres op een site zetten? Schrijf het dan niet met een ‘@’ maar bijvoorbeeld met '[apenstaartje]’. Of schrijf ‘[punt]nl’ in plaats van '.nl'. 

2. Gebruik een tweede mailadres

Soms is er online een leuke actie. Bijvoorbeeld een prijsvraag. Of een bedrijf deelt gratis producten uit. Daarvoor moet u dan wel een mailadres invullen. Daarna kan het bedrijf reclame sturen of zelfs uw contactgegevens doorverkopen. Laat daarom uw mailadres niet zomaar ergens achter. Toch meedoen aan zo'n actie? Gebruik hiervoor een ander mailadres: maak bijvoorbeeld een e-mailalias aan. 

3. Blokkeer ongewenste mail

Komen veel spamberichten van hetzelfde mailadres? Blokkeer dan de afzender en voorkom zo nieuwe mails van die persoon. Dat werkt in elk mailprogramma, zoals GmailOutlook en Outlook.com, anders. In sommige mails staat een afmeldlink onderaan. Meld u niet via deze link af. De zenders weten dan namelijk dat iemand het mailadres gebruikt. U krijgt dan alleen maar nog meer ongewenste berichten. Is het een nieuwsbrief van een betrouwbaar bedrijf? Dan is uitschrijven wel veilig. 

4. Reageer niet op kettingbrieven

Bescherm ook de mailadressen van anderen. In sommige mails beloven de verzenders mooie prijzen. Of waarschuwen ze voor een telefoonnummer van oplichters. In het bericht vragen ze om de mail met zo veel mogelijk mensen te delen. Dit is vaak spam. Het lijkt een beetje op de kettingbrief van vroeger. Reageer niet op het bericht en stuur het niet door naar familie en vrienden.

5. Help het spamfilter

Een spamfilter is niet perfect. Help daarom het mailprogramma bij het herkennen van spam. Rapporteer ongewenste mailtjes en geef aan dat het spamberichten zijn. Selecteer de mail en klik op iets als 'rapporteren’, ‘markeren als spam' of ‘spam melden'. Dat verschilt per e-mailprogramma.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven