Menu Zoek

Spam en phishing, wat is het verschil?

spam_thumbnail

Het is nuttig de diverse spammails van elkaar te onderscheiden. Reclamemails zijn irritant maar ongevaarlijk. Phishing daarentegen kan uw portemonnee flink pijn doen.

Spam is een verzamelnaam voor alle e-mails die ongewenst zijn. Daarbinnen is het nuttig onderscheid te maken tussen berichten die irritatie kunnen opwekken maar verder ongevaarlijk zijn, en de mails die u schade kunnen toebrengen. Hieronder beschrijven we kort de meest voorkomende spamberichten.

Niet gevaarlijk, wel reuze irritant. En voor reclamemails bestaat geen nee/nee-sticker. Soms meldt u zich, bewust of onbewust, aan voor mails. Bijvoorbeeld nadat u iets hebt besteld bij een webwinkel. U betaalt en ziet het vinkje over het hoofd dat aangeeft dat u voortaan een nieuwsbrief vol aanbiedingen ontvangt. Hoe ergerlijk ook: deze mails zijn verder onschuldig. En u kunt zich ervoor afmelden.

Maar reclamemails kunnen ook echt ongevraagd worden verzonden. In zo'n geval is uw e-mailadres in handen gekomen van spammers die grote hoeveelheden mails rondsturen. Deze berichten zijn over het algemeen schreeuwerig, druk vormgegeven en kenmerken zich door slordig taalgebruik. En vaak zijn ze opgesteld in een andere taal. Verwijder deze berichten. Afmelden is niet verstandig: spammers weten dan dat mail op uw adres echt wordt gelezen en zullen nog meer vervelende mails sturen. Ook voor deze mails geldt dat ze verder onschuldig zijn.

Phishingmails zijn irritant, maar ook echt gevaarlijk. Phishing is Engels voor 'vissen'. Criminelen hengelen naar uw inlog-, bank- en persoonsgegevens. Om u geld afhandig te maken. Het gespuis lokt u via een link naar een valse website en verleidt u daar uw gegevens in te vullen. Vervolgens wordt uw bankrekening geplunderd. Klik dus bij twijfel niet op de link.

Een variant op de phishingmails zijn de bedelmails. Hierin staat een zielig verhaal. Of u alstublieft geld over wilt maken via de bank.

Speciale aandacht verdienen e-mails met een bijlage. De bijlage vormt een uitstekende plek voor criminelen om schadelijke software in te verbergen. Ontvangers openen de bijlage, en wie niet goed oplet installeert ongezien een kwaadaardig programma. Malware, zoals dat ook wel wordt genoemd.

Een valse winactie is een e-mail waarbij men de indruk wekt dat u een prijs of cadeaubon hebt gewonnen. Vaak worden grote bedrijven als Albert Heijn, Ikea, Center Parcs of Nespresso gebruikt als afzender. Wie wil er nu niet bijvoorbeeld een weekendje weg winnen? Die prijs ziet u natuurlijk nooit verschijnen. Men is uit op uw persoonsgegevens en vaak wil men u een duur sms-abonnement aansmeren.

Nepmails blijven lastig te herkennen. Het belangrijkste is dat u er niet intrapt! Lees op onze site hoe u omgaat met spam en phishing. Verder kunnen SeniorWeb-leden verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet. Ga hiervoor naar de SeniorWeb Phishingchecker.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.