Menu Zoek

Spellingscontrole in Word

spellingscontrole in word(1)

Een schrijffoutje in Word is zo gemaakt. Vervelend wanneer u bijvoorbeeld een uitnodiging maakt die de deur uit moet. Word geeft gelukkig aan welke woorden verkeerd geschreven zijn. Zoek deze gemakkelijk op en pas ze aan.

Onder fout geschreven woorden verschijnt automatisch een rood golflijntje. Wijzig deze woorden zo:

 • Klik met de muis op het woord met een rood golflijntje.
 • Klik in het menu met woordsuggesties op het goed gespelde woord.

Het woord wijzigt direct.

Twee blauwe lijntje onder een woord? Dit betekent dat de grammatica van de zin niet klopt. Denk bijvoorbeeld aan een 'dt'-fout. Pas dit woord zo aan:

 • Klik met de rechtermuisknop op het blauw onderstreepte woord.
 • Er verschijnen suggesties om de zin of het woord te verbeteren. Klik op een suggestie of op Eenmaal negeren als de zin naar uw idee gewoon klopt.

Soms moet u zelf de spellingscontrole aanzetten. Zoek zo naar fout geschreven woorden en/of zinnen:

 • Klik op het tabblad Controleren.
 • Klik links naast 'Editor' op Spelling en grammatica.
  • Wilt u alleen checken op spelling? Klik dan op het pijltje naar beneden naast 'Spelling en grammatica' zodat er een menu uitklapt. Klik op Spelling.
 • Aan de rechterkant onder 'Editor' staat hoeveel spellings- en/of grammaticafouten er zijn gemaakt. U kunt een voor een de fouten bij langs gaan. Onder 'Spelling' of 'Grammatica' (afhankelijk van de fout) verschijnen suggesties. Klik op het juiste woord om de fouten aan te passen.
 • Wilt u het woord niet wijzigen, bijvoorbeeld omdat het een naam is? Klik dan op Eenmaal negeren. Als het woord dubbel geschreven is, klikt u op Herhaalde woorden verwijderen.
  • De fout is aangepast. Automatisch springt de cursor naar het eerstvolgende verkeerd geschreven woord. Pas op bovenstaande manier alle fouten aan.
  • Als de laatste fout is aangepast, verschijnt de melding dat de spelling- en grammaticacontrole is voltooid. Tik op OK.

  Ook als er een spellings- en grammaticacontrole over het document heen is gegaan, is het alsnog mogelijk dat er foutjes instaan. Dit zijn dan waarschijnlijk typefouten. Een paar voorbeelden: als u zon typt, terwijl u zoon bedoelt. Of als u boot typt in plaats van bot. Omdat het woord dat u hebt getypt wel in het woordenboek staat, zal Word het niet als fout ontdekken. Daarom is het altijd goed om het document nog extra te controleren op dit soort typefoutjes.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.