Menu Zoek

Stel in welke apps iPhone-locatie gebruiken

welke-app-mag-locatie-gebruiken-iphone

Zorg voor meer privacy op de iPhone. Bepaal zelf welke apps op welke manier de locatie van de telefoon mogen gebruiken.

De meeste apps op een iPhone verzamelen gegevens over de gebruiker. Een belangrijke bron hiervoor is de locatie van de telefoon. Daardoor weet de app waar de gebruiker is, vaak komt of naartoe gaat. Voor sommige apps is deze informatie noodzakelijk. Zo moet een navigatie-app de huidige locatie weten om de route te bepalen. Maar voor andere apps, zoals nieuws-apps, is de locatie niet nodig. Stel zelf in welke app uw locatie mag weten. Daarnaast is het vanaf iOS 14 mogelijk om alleen een geschatte locatie te delen met een app. Zo weet de app niet precies waar iemand zich bevindt. En voor de werking van de meeste apps die een locatie nodig hebben is deze informatie voldoende. Denk aan een app met plaatselijk nieuws of het weer.

Pas zo het delen van de locatie aan op een iPhone (vanaf iOS 13):

  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Privacy.
  • Tik op Locatievoorzieningen. Als het schuifje achter 'Locatievoorzieningen' groen is, kunt u per app instellen of deze de locatie mag gebruiken.
  • Tik op de naam van de app.
  • Tik op de gewenste optie: Nooit, Vraag volgende keer, Bij gebruik van app of Altijd (deze optie is niet in alle apps beschikbaar). Onder de opties geeft de app toelichting over het gebruik van de locatie.
  • Liever alleen de geschatte locatie delen met de app? Zorg er dan voor dat het schuifje achter 'Exacte locatie' grijs is. Dat doet u door op het groene schuifje te tikken.
  • Tik op Vorige en stel eventueel nog meer apps in.
  • Sluit Instellingen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.