Menu Zoek

Sterk wachtwoord maken en onthouden

wachtwoord

Een sterk wachtwoord is lang en ingewikkeld. Moeilijk te kraken, maar vaak ook lastig te onthouden. Hoe maak en onthoud je ze dan toch?

Je wil natuurlijk alle accounts privé houden. Daarom zijn sterke wachtwoorden zo belangrijk. Wachtwoorden als '12345678' of 'wachtwoord' zijn niet goed genoeg en vallen af. Toch gebruiken mensen ze heel vaak. Waaraan voldoet een veilig wachtwoord dan eigenlijk? Combineer altijd:

 • Kleine letters (a-z)
 • Hoofdletters (A-Z)
 • Cijfers (0-9)
 • Speciale tekens (zoals: #$%&*?)

Hoe meer tekens een wachtwoord heeft, hoe beter het wachtwoord is.

Een veilig wachtwoord bestaat dus uit zomaar wat letters, cijfers en speciale tekens. Hoe langer het wachtwoord, hoe beter. Voorbeelden van veilige wachtwoorden zijn:

 1. Zomers77_hoera!muurbloeM
 2. Shakshuka_10bezemsteel*
 3. *VerzinZ0maar!ets*

Het is belangrijk dat je zelf een wachtwoord verzint. Gebruik dus niet onze voorbeelden.

Probeer maar eens dertig veilige wachtwoorden te onthouden. Dat is wel heel lastig. Sla ze bijvoorbeeld op in de browser of bedenk een schema voor alle wachtwoorden. Dit schema mag je gerust ergens opschrijven en bewaren als geheugensteuntje. Een voorbeeld van een schema is:[zomaar een woord] [geluksgetal] [Naam website in kleine letters] [Postcode] [Leesteken].

De wachtwoorden voor respectievelijk Gmail, SeniorWeb of DigiD zijn dan:

 • Aardappelpuree8gmail3500AE!
 • Aardappelpuree8seniorweb3500AE!
 • Aardappelpuree8digid3500AE!

Zo maak je wachtwoorden die van elkaar verschillen, lang zijn én die je kunt onthouden. Natuurlijk is bovenstaand schema een willekeurig voorbeeld. Je kunt zelf allerlei combinaties bedenken. Voelt het niet veilig om zo'n (voorspelbaar) schema toe te passen? Stel dan ook tweestapsverificatie in. Dat is kort gezegd een tweede controle.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.