Menu Zoek

Storen NFC-chips elkaar?

tip(6)(1)

Diverse pasjes en smartphones zijn voorzien van een zogeheten NFC-chip. Gaat dat niet storen?

Bewaar gerust bankpassen, creditcards en een ov-chipkaart bij elkaar. Ze zitten elkaar niet in de weg. En wilt u betalen of in-/uitchecken bij het openbaar vervoer haal dan het benodigde pasje tevoorschijn en houd de rest op afstand.

Sommige gebruikers zijn bang dat pasjes onbruikbaar worden wanneer ze dicht bij een smartphone worden bewaard. Die angst is ongegrond. Er kan niets gebeuren. Wel kunnen verschillende NFC-chips met elkaar 'botsen'. Ze storen dan elkaar, maar er is geen gevaar voor schade. Het is voldoende om het pasje dat u wilt gebruiken uit de buurt te houden van de overige pasjes. Een afstand van meer dan tien cm is daarbij voldoende.

Een gemiddeld mens draagt tegenwoordig een aardige verzameling pasjes met zich mee. Een of meerdere bankpassen, wellicht een ov-chipkaart en een creditcard. Sommige passen zijn voorzien van een zogeheten NFC-chip. De ov-chipkaart heeft er bijvoorbeeld een. Zodat de reiziger eenvoudig kan in- en uitchecken. En met een bankpas die is voorzien van zo'n chip kan contactloos worden betaald. Daarmee bedoelt men dat de pas niet in een betaalapparaat hoeft te worden gestopt. De pas in de buurt houden van het apparaat is voldoende om af te rekenen.

Die NFC-chip kan overal worden ingebouwd. Ook in telefoons. Veel moderne Android-toestellen zijn voorzien van de chip. Daardoor kan ook met de telefoon contactloos betaald worden.

Letterlijk vertaald betekent Near Field Communication zoveel als 'nabij veld communicatie'. Een NFC-chip op een betaalpas of telefoon kan draadloos contact maken met een leesapparaat. En de term 'nabij' komt voort uit het feit dat de afstand tussen de chip en het leesapparaat heel klein moet zijn. Niet meer dan een paar centimeter.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.