Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Street View en kaart tegelijk in beeld bij Google Maps

splitscreen-google-maps

Bekijk met behulp van Street View een bestemming op de smartphone, terwijl ook de plattegrond in beeld blijft. Dat kan met de functie splits-creen van de app Google Maps.

In de app Google Maps is het mogelijk om het scherm in tweeën te delen. Dat wordt ook wel split-screen (Engels voor 'gesplitst scherm', spreek uit: split-skrien). In de bovenste helft ziet u Google Street View: een virtuele weergave van Google Maps waar u doorheen wandelt. In het onderste deel van het scherm staat de kaartweergave met de locatie. Op de kaartweergave staat een blauw rondje met een witte pijl. Die pijl wijst in de kijkrichting van Street View. Door de nieuwe functie zien gebruikers dus zowel de kaart als de omgeving in Street View.

Op dit moment werkt de functie alleen in de app Google Maps op een Android-apparaat.

 • Open de app Google Maps. Tik daarvoor eventueel eerst op de map ‘Google’.
 • Tik boven in het scherm in de zoekbalk op Zoek hier.
 • Typ het gewenste adres en tik op het vergrootglas.
 • Tik links op het plaatje met witte ronde pijl voor de Street View-weergave.

  Street View-weergave in Google Maps
 • Street View opent in het volledige beeld.
 • Tik op het rondje met twee naar elkaar wijzende pijlen Overschakelen naar splitscreen door rondje met twee pijlen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.