Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Stroomverbruik van opladers

nettostroom

Gebruiken opladers van telefoons en tablets eigenlijk stroom als u ze in het stopcontact laat zitten na gebruik?

Veel mensen hebben hun oplader standaard in het stopcontact zitten, of er nu een telefoon of tablet aan zit of niet. Dat is gemakkelijk. Maar als een oplader stroom verbruikt op zulke momenten, is het misschien wat minder aantrekkelijk. SeniorWeb zocht het voor u uit.

Allereerst de kosten van normaal opladen als de accu (bijna) leeg is: dat kost per jaar enkele euro's voor een telefoon (prijs november 2021). Hoeveel het exact kost hangt af van de energietarieven en het toestel. Maar een iPhone 12 en 13 verbruiken per oplaadbeurt bijvoorbeeld maximaal een half uur lang 30 watt. Met de hoge energietarieven van dit moment komt dat neer op 3 tot 4 euro per jaar.

Vroeger verbruikten de opladers best wat stroom, omdat er een transformator met spoelen in zat, die energie gebruikte. Moderne opladers zijn klein. Als er geen smartphone of tablet aan zit, kan de energie niet weglekken. Met één uitzondering: als de oplader warm aanvoelt. Dan is er stroom omgezet in warmte. En wordt er dus een kleine hoeveelheid energie gebruikt.

Wie het zekere voor het onzekere neemt, trekt de stekker uit het stopcontact na gebruik. Maar wie dat onhandig of lastig vindt, kan de oplader best ingeplugd laten zitten, tenzij deze warm aanvoelt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.