Menu Zoek

Stroomverbruik van opladers

nettostroom Opladers van telefoons en tablets gebruiken stroom als ze onbenut in het stopcontact zitten. Wat is de besparing als je ze eruit haalt?

Veel mensen laten hun oplader standaard in het stopcontact zitten, of er nu een telefoon of tablet aan zit of niet. Dat is gemakkelijk. Maar ook onbenut gebruiken opladers (net als andere elektrische apparaten) een klein beetje stroom. Dat heet sluipverbruik. Voor telefoon- of tabletopladers valt het mee hoeveel dat verspilt.

De Europese Unie is al jaren bezig om sluipverbruik van elektrische apparaten tegen te gaan. Sinds 2020 moeten fabrikanten ervoor zorgen dat het sluipverbruik van hun producten onder een bepaalde hoeveelheid watt blijft. Telefoon- en tabletladers mogen nu maximaal 0,21 watt vragen als ze geen apparaat laden. Erg weinig dus. Met een moderne lader levert dat per jaar de volgende maximale verspilling op:

Stel dat zo'n oplader 365 dagen per jaar, 24 uur per dag, ongebruikt in het stopcontact zit. Dan verbruikt die in dat jaar 1,84 kilowattuur. Met de hoge stroomprijzen van nu, 0,894 euro per kilowattuur (25 oktober 2022), verspilt de oplader dan zo'n 1,65 euro.

Niet het einde van de wereld. Maar als er meerdere opladers in het stopcontact blijven zitten, telt het snel op. En het is makkelijk die kosten te vermijden. Haal de oplader direct na gebruik uit het stopcontact. Wie dat onhandig of lastig vindt, kan ook een stekkerdoos met een schakelaar gebruiken.

Om dit alles in perspectief te zetten is het leuk om eens te kijken hoeveel het kost om een smartphone op te laden. Dat hangt natuurlijk af van het toestel en van de energietarieven. We nemen een iPhone als voorbeeld:

Wie een iPhone 13 veel gebruikt, zal 'm dagelijks opladen. Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.

Benieuwd naar wat andere apparaten, zoals de laptop of tv, aan stroom verbruiken? Energievergelijk.nl heeft hier een handig rekenhulpmiddel voor: energievergelijk.nl/stroomverbruik. Om daarmee te rekenen moet u weten hoeveel watt een apparaat verbruikt. Meestal kunt u dit vinden in de handleiding. Of zoek op internet het model op en bekijk de specificaties.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.